Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 39 επισκέπτες συνδεδεμένους

Μακεδονικός Αγώνας - Ονοματοδοσία κτιρίου- Βιβλιοπαρουσίαση Πρακτικών

altΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε φέτος η ημέρα μνήμης του "Μακεδονικού Αγώνα" στην Προσοτσάνη την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019. Το πρωί εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου Προσοτσάνης, ενώ ακολούθησε ομιλία από τον Διευθυντή του Α’ Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης κ. Λιβέριο Χανουμίδη για το ιστορικό της ημέρας. Στη συνέχεια, στο μνημείο Μακεδονομάχων του Δήμου Προσοτσάνης, έγινε κατάθεση στεφάνων από τους: βουλευτή Δράμας κ. Κων/νο Μπλούχο, πρόεδρο Περιφ. Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου, δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Θεόδωρο Αθανασιάδη, εκπρόσωπο του προέδρου της Δ.Κ. Προσοτσάνης κα Παπάζογλου Καλλιόπη, Υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Προσοτσάνης, Διοικητή της Πυρ/κής Υπηρεσίας Δράμας, Διευθυντή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης εκ μέρους όλων των σχολείων της Προσοτσάνης και από τον πρόεδρο του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» ως εκπρόσωπο όλων των παρεβρισκόμενων Πολιτιστικών Συλλόγων. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι σημαίες των σχολείων (πρωτοβάθμιας & δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) της Προσοτσάνης καθώς και τα λάβαρά πολλών Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Προσοτσάνης αλλά και ευρύτερα.

altΈπειτα, πραγματοποιήθηκε ονοματοδοσία στο νεόκτιστο κτίριο του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» σε Πολιτιστικό Κέντρο «ΗΩΣ». Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους επελέγη το συγκεκριμένο όνομα. Η Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα «ΗΩΣ» ιδρύθηκε το 1873 από Προσοτσανιώτες για την προάσπιση της ελληνικότητας της Προσοτσάνης και της ευρύτερης περιοχής, ενάντια στην προπαγάνδα των Βουλγάρων και της Εξαρχίας. Ο Σύλλογος μετά από εισήγηση του Δ.Σ. προς τη φετινή ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του, έλαβε ομόφωνη απόφαση να ονομαστεί το κτίριο έτσι, θέλοντας να τιμήσει την προσφορά εκείνων των ανθρώπων της οργάνωσης «ΗΩΣ» προς τον τόπο μας, αλλά και να αποτελέσει σήμερα παράδειγμα προς μίμηση για τη συνέχιση του αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.

altΤέλος, η πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κα Αικατερίνη Θ. Κουτουξιάδου παρουσίασε τα Πρακτικά του 1ου Επιστημονικού Συνεδρίου «Η Προσοτσάνη και η ιστορία της» που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο και τον Δήμο Προσοτσάνης τον Μάιο του 2018. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο βιβλίο 600 σελίδων στις οποίες περιγράφονται βασικές πτυχές της ιστορίας της Προσοτσάνης. Πιο συγκεκριμένα, 33 εργασίες επιστημόνων κάλυψαν διάφορα θέματα όπως: ιστορία, αρχαιολογία, οικονομία, εκπαίδευση, πολιτισμό, λαογραφία κ.α., ενώ ορισμένοι εισηγητές προτείνουν δράσεις και τουριστική αξιοποίηση κάποιων υποδομών της Προσοτσάνης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο πανοσιολογιότατος κ. Χριστόδουλος, ο ιερέας της ενορίας πατέρας Παναγιώτης Παπαδόπουλος, ο βουλευτής Δράμας κ. Κων/νος Μπλούχος, ο πρόεδρος του Περιφ/κού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, οι πρώην δήμαρχοι κ.κ. Άγγελος Λύσσελης και Περικλής Γαϊτάνης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Άγγελος Κότιος και Νίκος Γρηγοριάδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σαράντης Χατζηκυριακίδης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Προσοτσάνης, ο πρόεδρος των Πολυτέκνων Ν. Δράμας κ. Νίκος Σμολοκτός, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ιωάννης Παπουτσής, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, αρκετοί από τους εισηγητές του συνεδρίου με προεξάρχοντα τον ομότιμο καθηγητή κ. Γεώργιο Βελένη, εκπαιδευτικοί, φίλοι, μέλη μας και πλήθος κόσμου. Έκπληξη μας ετοίμασε ο Προσοτσανιώτης καθηγ. Μουσικής κ. Κωστής Παπάζογλου ο οποίος έφερε τμήμα της νέας χορωδίας του Δήμου Καλαμαριάς, οι οποίοι έψαλλαν ένα τραγούδι στο ξεκίνημα της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε πολύ όσους συνέβαλαν στην έκδοση του βιβλίου και κυρίως τους επιμελητές που ήταν οι κ.κ. Γεωργιάδης Θ. Νικόλαος και Μεσσής Βασίλειος, τη σχεδιάστρια του εξώφυλλου και πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής κα Κουτουξιάδου Θ. Αικατερίνη, τον εκδοτικό οίκο Ινφογνώμων και τέλος τον κ. Αραμπατζή Ιωάννη που είχε τον γενικό συντονισμό - επίβλεψη της έκδοσης.

Οι φίλοι της ιστορίας και της Προσοτσάνης μπορούν να αναζητήσουν το βιβλίο στα γραφεία του Συλλόγου ή από τα μέλη του Δ.Σ.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook