Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 1201 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ομιλία προέδρου Κων/νου Παπαδόπουλου για τα εγκαίνια

Σας καλωσορίζω στο καινούργιο μας σπίτι, ο Σύλλογος μας, η Προσοτσάνη απέκτησαν μια πραγματική στέγη πολιτισμού.

Ένα όνειρο πολλών ανθρώπων έγινε πραγματικότητα.

Είναι ένα έργο ορόσημο, ένα έργο σύμβολο.

Η εξωτερική του μορφή συμβολίζει την Μακεδονία, την Προσοτσάνη του χθες, το εσωτερικό του, την Ελλάδα όπως την θέλουμε, μοντέρνα, δυνατή, που έχει όραμα και οδηγεί τους νέους σε μια ελπιδοφόρα πορεία προς το μέλλον, αλλά και πιστή σε παραδόσεις αιώνων.

Νέοι δρόμοι ανοίγονται για τον Σύλλογο μας και την Προσοτσάνη στον τομέα του λαϊκού μας πολιτισμού αλλά και των γραμμάτων και τεχνών. Η λειτουργία του πολιτιστικού μας κέντρου, θα συμβάλλει καταλυτικά στην ανάδειξη του τόπου μας. Ως Διοικητικό Συμβούλιο παραλαμβάνουμε σήμερα ένα μεγάλο και σύγχρονο έργο και ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε τη μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε με επιτυχία στη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του προς όφελος των μελών μας και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Προσοτσάνης.

Η αγάπη γι αυτόν τον τόπο, για την ιστορία και την παράδοση του, οδήγησε μια ομάδα νέων ανθρώπων το 1999 να παραλάβουν τα ηνία του Συλλόγου, ώστε να συνεχίσουν το επιτυχημένο έργο των προηγούμενων διοικήσεων, θέλοντας να βάλουν ένα μικρό λιθαράκι ώστε ο Σύλλογος αλλά και η Προσοτσάνη μας να βγει από την εσωστρέφεια που χαρακτηρίζει τις περισσότερες κωμοπόλεις στην ελληνική ύπαιθρο. Ξεκινήσαμε νέες δραστηριότητες ξεφεύγοντας από τις καθιερωμένες μουσικοχορευτικές παραστάσεις δίνοντας ένα δυναμικό παρόν στην κοινωνική ζωή του τόπου μας, παρόντες σε κάθε κάλεσμα του Δήμου.

Με τα ταξίδια μας σε Ελλάδα και Ευρώπη, δώσαμε στους νέους την δυνατότητα να γνωρίσουν τόπους και ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Η εφημερίδα μας, η βιβλιοθήκη, ο εμπλουτισμός της ιματιοθήκης, το φωτογραφικό και ιστορικό αρχείο που μας εμπιστεύτηκαν σημαντικοί άνθρωποι του τόπου μας, οι θεματικές ομιλίες, η όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων και οι υπόλοιπες δραστηριότητες που αναπτύξαμε, μας οδήγησαν στην αναζήτηση μιας μόνιμης στέγης, ενός δικού μας σπιτιού.

Έχουμε μάθει σε αυτόν τον σύλλογο να θέτουμε υψηλούς στόχους και να τους πραγματοποιούμε, έχουμε μάθει να κυνηγούμε το όνειρο, το 2008 λοιπόν πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε την προσπάθεια μας για την απόκτηση της δικής μας στέγης. Οκτώ χρόνια μετά είμαστε εδώ και νιώθουμε υπερήφανοι γιατί η προσπάθεια μας στέφτηκε με επιτυχία.

Η πρώτη μας προσπάθεια απέτυχε στις λεπτομέρειες. Η ένταξη μας στο πρόγραμμα Leader απορρίφτηκε λόγω έλλειψης στο φάκελο μιας φωτοτυπίας. Όμως όπως λέει και ο λαός μας κάθε εμπόδιο για καλό, όταν η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε το μέτρο για τον πολιτισμό, ήμασταν έτοιμοι… η Αντιπεριφέρεια Δράμας δέχθηκε να είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου και το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ.

Έτσι ήμαστε σήμερα εδώ σε αυτό το δυόροφο κτίριο το συνολικό εμβαδό του οποίου είναι 400 τ.μ. και επιπλέον 40 τ.μ. αποθήκη-λεβητοστάσιο, σε οικόπεδο έκτασης 550 τ.μ. Περιλαμβάνει αίθουσα χορού-εκδηλώσεων, αίθουσα λαογραφίας, δανειστικής βιβλιοθήκης, βεστιαρίου, Δ.Σ.-συνεδριάσεων, χώρους υγιεινής και μία μικρή κουζίνα.

Με αρχικό προϋπολογισμό 760.000 ευρώ τελικά το κτιριακό μέρος του έργου κόστισε 341.232,21 € από πόρους του ΕΣΠΑ 2007-13 της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Η προμήθεια του εξοπλισμού του κτιρίου (έπιπλα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός) κόστισε 27.232,21 € και χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων. Ο Σύλλογός μας από το ταμείο του διέθεσε περί τις 40.000 € για μελέτες, αμοιβές, έκδοση οικοδομικής άδειας, διάφορες κατασκευές και λοιπό εξοπλισμό που δεν προβλέπονταν από το ΕΣΠΑ.

Για να φτάσουμε στην σημερινή ημέρα πολλοί άνθρωποι μας βοήθησαν και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε:

  1. Ξεκινώντας από τον αείμνηστο Γιώργο Αντωνάρα, που πίστεψε στο όνειρο μας και προχώρησε στην δωρεά του οικοπέδου καθώς και την αδελφή του κυρία Καραλίδου Αντωνάρα Ελένη που είναι σήμερα κοντά μας.

  2. Τα μέλη μας που διευκόλυναν οικονομικά τον Σύλλογο προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια: Αραμπατζή Ιωάννη, Γεωργίτσα Δημήτριο, Γούργουλη Χρυσόστομο, Δερετζή Χαράλαμπο, Κατσιγιάννη Χρήστο, Μελενεκλή Βασίλειο, Παγιόπουλο Γεώργιο, Παπαδόπουλο Κων/νο, Στάικο Γεώργιο και Φιδάνα Γεώργιο του Παρασκευά.

  3. Τον πρώην περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Άρη Γιαννακίδη ο οποίος ενέταξε την ανέγερση του κτιρίου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, και η δική του καταλυτική παρέμβαση οδήγησε στην ολοκλήρωση του έργου.

  4. Τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλο και όλους του Περιφερειακούς Συμβούλους της προηγούμενης Περιφερειακής Αρχής που ψήφισαν ομόφωνα την προγραμματική σύμβαση για την κατασκευή του έργου.

  5. Την κα Νίκη Κεφαλίδου που ως προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας ήταν υπεύθυνη για την ετοιμασία του φακέλου μας.

  6. Τους υπαλλήλους του τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας που εργάστηκαν στην επίβλεψη του έργου καθώς και αυτών της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας που είχαν τον έλεγχο.

  7. Τον τότε περιφερειακό σύμβουλο κ. Αντώνη Ματζιάρη που υποστήριξε σθεναρά το έργο, αλλά και για τις πολύτιμες συμβουλές του.

  8. Την αρχιτέκτων μηχανικό και εμπνευστή του σχεδίου του κτιρίου κα Άννα Σαχπαζίδου, καθώς και τους συνεργάτες της (Παντελίδης Δημήτρης, Γκαβαλιάς Βασίλης, Δεβρίκης Γιώργος), που ετοιμάσανε τις απαιτούμενες μελέτες.

  9. Τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη και τον βουλευτή Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη οι οποίοι μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε τον τελευταίο σκόπελο με την παραλίγο απώλεια της προμήθειας του εξοπλισμού του κτιρίου.

  10. Τους εργολάβους του έργου Κώστα Βουγιουκλή και Κώστα Φρούσιο και όλα τα συνεργεία τους.

  11. Τον Δήμο Προσοτσάνης και τον Δήμαρχό μας κύριο Άγγελο Λύσσελη για την φιλοξενία που μας παρείχε τα τελευταία χρόνια παραχωρώντας μας αίθουσες του παλιού γυμνασίου.

  12. Τους πολλούς δωρητές του συλλόγου που μας ενισχύσανε με διάφορα χρηματικά ποσά. Ιδιαίτερα τα αδέλφια μας Κοινοτάρχες από το σύμπλεγμα Κούρη Ξυλούρικου της Λεμεσού της Κύπρο (οι οποίοι μας φιλοξένησαν το 2006) με προεξέχοντα τον κύριο Ανδρέα Παναγίδη, οι οποίοι μας συγκίνησαν αφάνταστα με την χειρονομία τους.

  13. Όλα τα μέλη του Συλλόγου που στηρίζουν με την συνδρομή τους και συμμετέχουν στις δράσεις του, αλλά και τους διαφημιστές και συνδρομητές στην πολιτιστική μας εφημερίδα «ΗΩΣ».

  14. Τους δωρητές των αντικειμένων της λαογραφικής έκθεσης και όλα τα μέλη, τους κυρίους, τις κυρίες και τα παιδιά του Συλλόγου μας που βοήθησαν τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να ήμαστε έτοιμοι για την σημερινή ημέρα.

  15. Όλους τους προηγούμενους προέδρους και διοικητικά συμβούλια, που έθεσαν τις βάσεις ώστε εμείς να βρούμε το έδαφος γόνιμο, να το σπείρουμε και σήμερα να απολαμβάνουμε τους καρπούς του.

  16. Τέλος, τον συμπατριώτη μας, μεγάλο ηθοποιό Ανέστη Βλάχο, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση της δανειστικής βιβλιοθήκης μας και σε ανταπόδοση δώσαμε το όνομά του στην αίθουσα που τη στεγάζουμε. Επίσης, όλους όσους πρόσφεραν βιβλία για τον εμπλουτισμό της (εκδοτικοί οίκοι, συγγραφείς, ιδρύματα, σύλλογοι, ιδιώτες).


Η διάθεση μας πλέον για προσφορά στον τόπο μας είναι ακόμα μεγαλύτερη, υποσχόμαστε να συνεχίσουμε και να εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο τις δράσεις, προς όφελος κυρίως της νέας γενιάς.


Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας.

Κων/νος Παπαδόπουλος

Πρόεδρος Δ.Σ.

 

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook