Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 39 επισκέπτες συνδεδεμένους

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΗΜΑ "ΟΙ ΑΓΡΙΑΝΕΣ"

altΤο έτος 2006 επαναλειτούργησε το μουσικό τμήμα του συλλόγου με σκοπό την εκμάθηση των παραδοσιακών μουσικών οργάνων και τραγουδιών της περιοχής μας. Μέσα από αυτή την προσπάθεια γεννήθηκε το μουσικό σχήμα με την ονομασία "Οι Αγριάνες". Το όνομα προέρχεται από αρχαία Θρακική φυλή που κατοικούσε στην περιοχή μας και είχαν ακολουθήσει τον Μέγα Αλέξανδρο στην εκστρατεία του. Τα παραδοσιακά όργανα που διδάσκονται είναι γκάιντα, μακεδονική λύρα, νταϊρές και νταούλι.
Το μουσικό σχήμα καλύπτει τους χορούς των γηγενών κατοίκων του νομού Δράμας, της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο βασικός κορμός του σχήματος αποτελείται από τους Γιώργο Μελενεκλή (κλαρίνο, μακεδονική λύρα, τραγούδι), Ηλία Βασιλείου (κλαρίνο), Κώστα Βέργα (γκάιντα, τραγούδι), Δημήτρη Μελενεκλή (νταούλι, νταϊρέ) και από τον δάσκαλο τους Βλαδίμηρο Δερμετζίεφ (ακορντεόν).
Συνοδεύουν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου σε όλες τις εκδηλώσεις τους.
Ακούστε τους από τη μουσική συναυλία "ΜΑΚΕΔΝΩΝ ΜΕΛΟΣ" που πραγματοποιήθηκε από το "Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Αν. Μακεδονίας" στο φαράγγι Πετρούσας Δράμας την 3-7-2010.

Dim lights Embed Embed this video on your site
Dim lights Embed Embed this video on your site
Dim lights Embed Embed this video on your site
Dim lights Embed Embed this video on your site
Dim lights Embed Embed this video on your site

Αγριάνες


Οι Αγριάνες ή Αγρίοι ήταν ένα αρχαίο Παιονικό φύλο της Θράκης που κατοικούσε στην επάνω κοιλάδα του Στρυμόνα, μεταξύ Αίμου και Ροδόπης.

Αναφέρονται από τον Θουκυδίδη ("Σιτάλκης, ο Τηρέως, Οδρύσσης, Θρακών βασιλεύς ανίστη δε και Αγριάνες και Λαϊαίους και άλλα όσα έθνη..."), τον Θεόπομπο ("ʼγρίαι, αρσενικώς, έθνος Παιονίας μεταξύ Αίμου καί Ροδόπης. Λέγονται καί Αγράϊοι καί Αγριεΐς") τον Αρριανό και τον Στράβωνα.

Οι Αγριάνες ήταν γνωστοί ως πολεμική φυλή και ειδικότερα ως επιδέξιοι ακοντιστές. Εγκατεστημένοι σε άγονη περιοχή και ζώντας κυρίως με την κτηνοτροφία κατατάσσονταν συχνά ως μισθοφόροι για λογαριασμό των Οδρυσσών, των Αθηναίων, των Μακεδόνων και των Ρωμαίων. Απετέλεσαν μέρος του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου που πήρε μαζί του στην εκστρατεία κατά των Περσών, ως σώματα "ψιλών".

Τις περισσότερες, όμως, πληροφορίες για τους Αγριάνες μας δίνει ο Αρριανός στο έργο του "Αλεξάνδρου Ανάβασις". Εκεί μαθαίνουμε πως ο βασιλιάς τους, Λάγγαρος, ήταν φανερά φίλος του Αλεξάνδρου, τον ενίσχυε με τους καλύτερους υπασπιστές του, τιμήθηκε ιδιαίτερα από τον Μακεδόνα στρατηλάτη και θα παντρευόταν την αδελφή του, Κύννα, αν δεν τον προλάβαινε ο θάνατος. Οι Αγριάνες ακοντιστές πρωταγωνιστούν σε όλες τις εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου τόσο στη Βαλκανική όσο και στην Ασία. Μάλιστα η νίκη στον Γρανικό ποταμό οφειλόταν κυρίως στη δεξιά πτέρυγα υπό τον Αλέξανδρο, όπου είχε παραταχθεί το ιππικό του Φιλώτα και οι Αγριάνες πολεμιστές. Αγριάνες .

Πόλεις της χώρας των Αγριανών αναφέρονται η Ορθόπολη και η Παρορβηλία

Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να θεωρούμε τους Αγριάνες προγόνους των Ελλήνων Μουσουλμάνων της Ροδόπης.
 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook