Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 118 επισκέπτες συνδεδεμένους

Στέργιος Μελαδίνης

altΗ αυτοβιογραφία του Στέργιου Μελαδίνη, τελευταίου παλιού οργανοπαίκτη και κατασκευαστή γκάιντας και νταχαρέ της Προσοτσάνης, από συνέντευξή του στον καθηγητή μουσικής Χρήστο Δρεμέτσικα την 9-6-1993:

Γεννήθηκε στην Προσοτσάνη το 1914 όπου έζησε όλη του τη ζωή. Κατατάχθηκε στο στρατό το 1936 και υπηρέτησε τη θητεία του, διάρκειας 18-20 μήνες, σε αντιαεροπορική διμοιρία στη Δράμα. Το 1947 στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, επιστρατεύτηκε από τον Ελληνικό Στρατό στον Έβρο για 9 μήνες. Παντρεύτηκε τον Φεβρουάριο του 1939 την Αικατερίνη Μάτα από την Πετρούσα. Απέκτησε τρία παιδιά (Μαρία, Αποστόλης, Αθανασία) και επτά εγγόνια. Σχολείο πήγε μέχρι την τετάρτη Δημοτικού. Αν και ήταν καλός μαθητής, τον σταμάτησε από το σχολείο ο πατέρας του γιατί ήθελε να τον βοηθά στις δουλειές. Βοσκούσε ζώα, έκοβε και μετέφερε ξύλα από το ποτάμι, βοηθούσε στα καπνά. Το επάγγελμά του ήταν αγρότης και καλλιεργούσε καπνό.

altΕπίσης, έπαιζε και κατασκεύαζε γκάιντα και νταχαρέ που διδάχτηκε από τον θείο του, τον αδελφό του πατέρα του. Όταν ήταν 11-12 χρονών παιδί, είχε μεράκι να μάθει γκάιντα. Έτρεχε πίσω από τον θείο του στους χορούς και στα γλέντια, παρακαλώντας του να του δείξει. Αργότερα που έμαθε, έπαιζε στις εκδρομές του σχολείου, σε πανηγύρια, σε γάμους και γενικά σε κάθε γλέντι. Τότε γλεντούσαν με τα παραδοσιακά όργανα της γκάιντας και του νταχαρέ. Τον φωνάζανε να παίζει γκάιντα ακόμη και εκτός Προσοτσάνης, όπως στον Βώλακα, ενώ τις γκάιντες που κατασκεύαζε πωλούνταν σε Βώλακα, Καλή Βρύση, Καλλιθέα, Προσοτσάνη, Γερμανία και αλλού. Κατασκεύασε συνολικά πάνω από 30-35 γκάιντες, όλες χειροποίητες.

altΟ Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» τίμησε τον τελευταίο από τους παλιούς, Προσοτσανιώτη γκαϊντατζή, στα πλαίσια της πρώτης εκδήλωσης «Πλάτανος» τον Ιούλιο του 1998, στην οποία έπαιξε για τελευταία φορά γκάιντα μπροστά σε κοινό, που χόρεψε με τη ψυχή του. Ο Στέργιος Μελαδίνης απεβίωσε στην Προσοτσάνη την 30/3/2003 σε ηλικία 89 ετών.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook