Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 65 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ομιλία "ο Μακεδονικός Αγώνας στη Δράμα" 2008

altΤην Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008 στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Δράμας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Ο Μακεδονικός Αγώνας στην περιοχή της Δράμας», με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιο Καραθανάση και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την λήξη του (1908-2008).

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν οι πολιτιστικοί Σύλλογοι: Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Πετρούσας, Πύργων, Βώλακα, Καλής Βρύσης και «ο Μέγας Αλέξανδρος» Προσοτσάνης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, οι αντινομάρχες Χαράλαμπος Δερετζής και Κων/νος Καραβάς, ο Δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης, οι αντιδήμαρχοι Προσοτσάνης Νικόλαος Σμολοκτός και Νευροκοπίου Πέτρος Μαρκόπουλος, ο πολιτευτής Στάθης Σαραφόπουλος, εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων του νομού και πλήθος κόσμου που κατέκλισαν το αμφιθέατρο της Νομαρχίας. Ο βουλευτής Δράμας Χρήστος Αηδόνης απέστειλε επιστολή χαιρετίζοντας την εκδήλωση.

Ο πρόεδρος του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην συνεργασία των εφτά συλλόγων και στους λόγους που τους οδήγησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης-ομιλίας. Συγκεκριμένα:

«Στα πλαίσια των δράσεων που έχουμε αναπτύξει οι εφτά σύλλογοι, τα τελευταία χρόνια, αποφασίσαμε την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης. Οι μέχρι τώρα δραστηριότητες μας αφορούσαν τον τομέα της παράδοσης, του χορού και του τραγουδιού, δεν θα μπορούσαν όμως να μείνουν μόνο εκεί.

Στην σημερινή εποχή, οι πολιτιστικοί σύλλογοι ιδιαίτερα στα μικρά χωριά, αποτελούν τους τελευταίους θεματοφύλακες της παράδοσης και ιστορίας ενός τόπου. Πραγματικοί φάροι για την χώρα μας, επιτελούν, οι περισσότεροι, σοβαρή και αθόρυβη εργασία με στόχους και ιδανικά, σε δύσκολες συνήθως συνθήκες. Οι Σύλλογοι έχουν το ιερό χρέος να διαφυλάξουν την παράδοσης τους τα ήθη και έθιμα τους, την ιστορία τους και να τα μεταφέρουν με ευλάβεια στις νέες γενιές.

Την ιστορία αυτού του τόπου πρέπει να την γνωρίσουμε αρχικά εμείς οι ίδιοι. Έχουμε πλούσια ιστορία χιλιάδων χρόνων, από την μυθολογία στην αρχαία ιστορία, στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια στην τουρκοκρατία για να φτάσουμε στην σημερινή εποχή. Μας δίδαξε κανείς αυτή την ιστορία; Μας είπαν για τον Διόνυσο για τους Ήδωνες τους Οδόμαντες; Πόσα παιδιά γνωρίζουν για τους παλαιολιθικούς οικισμούς στις περιοχές των Σιταργών και των Ποταμών; Πολύ περισσότερο βέβαια δεν μας δίδαξαν νεότερες  ιστορικές περιόδους, την εποποιία του Μακεδονικού Αγώνα, τον σκληρό αγώνα των προγόνων μας για την ελευθερία.

Ως φορείς αυτής της ιστορίας, απόγονοι ανθρώπων που έδωσαν την ζωής τους για αυτόν τον τόπο και διαισθανόμενοι το βάρος που πέφτει στις πλάτες μας συνεχίζουμε δυναμικότερα και ουσιαστικότερα τις δράσεις μας, πιστεύοντας ότι η γνώση της ιστορίας μας των ηθών και των εθίμων μας, θα φέρει ένα καλύτερο αύριο σε αυτόν τον τόπο…»

«…Τι γίνεται όμως, την περίοδο του «Μακεδονικού Αγώνα» στην περιοχή της Δράμας; Έχουμε κοντά μας τον καθηγητή Ιστορίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Αθανάσιο Καραθανάση ο οποίος ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα μας και βρίσκεται εδώ για να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε τον δύσκολο και σκληρό αγώνα των παππούδων μας. Σήμερα θέλουμε να τιμήσουμε, έστω και 100 χρόνια μετά, όχι μόνο τον Παύλο Μελά, τον Ίωνα Δραγούμη, τον Λάμπρο Κορομηλά και του υπόλοιπους γνωστούς Μακεδονομάχους, αλλά τους απλούς γηγενείς κατοίκους της Μακεδονίας που πλήρωναν καθημερινά το τίμημα του να νιώθουν και να είναι Έλληνες, πολλοί από τους οποίος δεν γνώριζαν τα ελληνικά, που αν και πεντακόσια χρόνια σκλαβωμένοι έμειναν πιστοί στο Πατριαρχείο και στα ιδανικά της Ελληνικής Φυλής».

Έπειτα, ακουστήκαν τραγούδια γραμμένα για τους Μακεδονομάχους Άρμεν Κούπτσιο και Παύλο Μελά από την χορωδία του Βώλακα και την ορχήστρα της Καλής Βρύσης, ενώ συγκίνησε με τη φωνή του ο κ. Δημήτριος Κόττας.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Καθηγητής της Ιστορίας του Ελληνισμού στην Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιος Καραθανάσης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Αγώνα των γηγενών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Δράμας. Έχοντας σαν σημείο αναφοράς την σημαντικότερη προσωπικότητα της εποχής εκείνης, τον Μητροπολίτη Δράμας Χρυσόστομο Καλαφάτη, μετέπειτα Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης, παρουσίασε τα σημαντικότερα γεγονότα και αναφέρθηκε σε ονόματα ανθρώπων, από όλα τα χωριά της Δράμας, οι οποίοι προσέφεραν με διάφορους τρόπους στον Αγώνα για της Ελευθερία του τόπου. Η δυναμική παρουσία του Μητροπολίτη Δράμας Χρυσοστόμου, ήταν καταλυτική ώστε οι πλειοψηφία των κατοίκων της Δράμας να παραμείνουν πιστοί στο Πατριαρχείο. Σε κάθε χωριό υπήρχαν οι Επιτροπές Αγώνα που αποτέλεσαν τον τοίχο όπου προσέκρουαν οι προσπάθειες των Βουλγάρων για τον αφελληνισμό της περιοχής.

Η ομιλία του καθηγητής διήρκησε περίπου μία ώρα, κράτησε όμως αμείωτο το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων, καθώς ακουστήκαν πολλές λεπτομέρειες αλλά κυρίως ονόματα ανθρώπων από όλα τα χωριά της Δράμας, που έδωσαν την ζωή τους στον Αγώνα.

Αυτό που τόνισε στο τέλος της ομιλίας του ο καθηγητής ήταν ότι «δυστυχώς ο Μακεδονικός Αγώνας δεν τελείωσε ακόμα, συνεχίζεται στην σημερινή εποχή με διαφορετικό τρόπο, γι´ αυτό θα πρέπει να ήμαστε όλοι σε εγρήγορση..»

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης γινόταν προβολή φωτογραφιών από Μακεδονομάχους της Δράμας αλλά και γενικότερα της Μακεδονίας, ενώ στον προθάλαμο της αίθουσας εκτίθεντο φωτογραφίες από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook