Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 49 επισκέπτες συνδεδεμένους

Επίσκεψη σε Μουσείο στη Θεσσαλονίκη

altΣτις 24 Σεπτεμβρίου 2003 ο Σύλλογος μας πραγματοποίησε επίσκεψη στο μουσείο του «Μακεδονικού Αγώνα» στη Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψη κρίθηκε αναγκαία σε μια προσπάθεια να μάθουν τα μικρά παιδιά του Συλλόγου μας την ιστορία του «Μακεδονικού Αγώνα» και να γνωρίσουν μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του μουσείου, τους Ήρωες που θυσιάστηκαν για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι.

«Είναι χρέος του κάθε Έλληνα, της κάθε Ελληνίδας να σταθεί και να μάθει γι΄ αυτή τη μεγάλη πράξη που λέγεται Μακεδονικός Αγώνας. Η γνώση της ιστορίας της Μακεδονίας είναι εθνική ανάγκη και τρόπος άμυνας, εναντίον κάθε ατόμου ή κράτους που προσπαθεί να πλαστογραφήσει την ιστορία μας με πελώρια ψεύδη». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε η ξενάγηση στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του κτιρίου όπου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας στεγαζόταν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Θεσσαλονίκης. Η οδός στην οποία βρίσκεται το μουσείο έχει το όνομα του Ήρωα Προξένου Κορομηλά, πίσω ακριβώς από τον Μητροπολιτικό ναό.

altΜέσα από το τις φωτογραφίες, τα ενθυμήματα, τους χάρτες, τα όπλα και τα ρούχα των αγωνιστών ζωντανεύει ο αγώνας των κατοίκων της Μακεδονίας σε όλες τις περιοχές της, στις πόλεις και στα χωριά, από νέους και γέρους, γυναίκες και παιδιά, με ότι μέσο διέθετε ο καθένας. Υπάρχουν φωτογραφίες από τους γνωστότερους αγωνιστές του «Μακεδονικού Αγώνα», ανάμεσά τους και του τότε Διευθυντή του Σχολείου Προσοτσάνης, ανθυπολοχαγού του Ελληνικού Στρατού Κων/νου Νταή, γνωστού ως Καπετάν Τζιάρα. Τα παιδιά ένοιωσαν περήφανα που και το δικό τους χωριό αγωνίστηκε σκληρά στον αγώνα για την ελευθερία της Μακεδονίας.

Η ξενάγηση κλείνει με τα παιδιά να απαγγέλλουν τους στίχους του ποιητή μας Κωστή Παλαμά:

«... Χρωστάτε και σε όσους ήρθαν, πέρασαν,

θα έρθουν, θα περάσουν.

Κριτές θα μας δικάσουν

οι αγέννητοι, οι νεκροί.»

Η εκδρομή συνεχίστηκε με επίσκεψη στον Λευκό Πύργο και το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια βόλτα στο Λούνα Παρκ για ατελείωτο παιχνίδι στις κούνιες, τα τρενάκια, τα αυτοκινητάκια για τα παιδιά. Μια εκδρομή με χαρακτήρα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό, που στο μέλλον θα έχει και συνέχεια με επισκέψεις σε άλλους ιστορικούς χώρους και περιοχές της Μακεδονίας.

 

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook