Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών  

Επισκέπτες
Έχουμε 100 επισκέπτες συνδεδεμένους

Ημερολόγιο 2024

hmerologio2024Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εκδίδει για το έτος 2024 και για 13η χρονιά ημερολόγιο τοίχου, με θέμα «Τα σημαντικά μνημεία και οι σημαίνοντες τοπικοί μας πόροι».

Η κληρονομιά ως έννοια περικλείει το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, όπου εμπεριέχονται τοπία, ιστορικοί τόποι, τοποθεσίες, δομημένο περιβάλλον, βιοποικιλία, συλλογές, συνεχιζόμενες πολιτιστικές βιωματικές πρακτικές.

Στην ιστορική τους διαδρομή οι κοινότητές μας από την οριοθέτηση του χώρου τους με τελετουργίες συνυφασμένες με συγκεκριμένες μαγικοθρησκευτικές αντιλήψεις για τον κόσμο και τη φύση, διαμόρφωναν τις πολιτισμικές αξίες τους. Έτσι, μας κληροδοτήθηκαν μύθοι, ιστορίες και εικόνες που μας ενώνουν με τους ανθρώπους κάθε εποχής και ο συμβολισμός των οποίων έχει γονιμοποιήσει εκφράσεις, εκφάνσεις, χώρους, τόπους, το περιβάλλον εν γένει του πολιτισμού μας.

Υπάρχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη συνεχή κατοίκηση στην περιοχή μας από την αρχαιότητα μέχρι τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Με το πέρασμά τους διάφοροι κατακτητές κατέστρεψαν αξιόλογα στοιχεία της προηγούμενης ζωής του τόπου. Ωστόσο, συνειρμοί μας πηγαινοφέρνουν στον χωροχρόνο. Το ιστορικο-πολιτιστικό απόθεμα ως συνέχεια του τόπου, με σημεία αναφοράς που ακτινοβολούν με τον μνημειακό πλούτο και τους άλλους πόρους, εκπέμπει τα μηνύματα της κληρονομιάς μας.

Η έκδοση αυτή είναι μια πρώτη συστηματική καταγραφή και παρουσίαση της πολιτιστικής πραγματικότητας κατά γεωγραφική ενότητα των χωριών μας, που από τα τοπικά στοιχεία συναντάμε την ιστορία τους, τη σημερινή τους εικόνα, τα αξιοθέατα και περίτεχνα μνημεία της περιοχής, τη βασική υποδομή με τρόπο ομοιόμορφο, ώστε να διευκολύνεται ο αναγνώστης στην αναζήτηση πληροφοριών για να ακολουθήσει και να απολαύσει τις ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές που επιθυμεί. Πιστεύουμε ότι συμπληρώνει ένα υπαρκτό κενό και προσφέρει μια συνοπτική περιεκτική ξενάγηση στα πιο ενδιαφέροντα μνημεία και πόρους της πολιτιστικής μας ζωής, που επιθυμούμε να ανθοφορήσουν.

Μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου μπορείτε να ξεναγηθείτε σε τόπους ιερούς, σε μνημεία μοναδικής καλαισθησίας και ιστορικής αξίας. Θα απολαύσετε την τοπική αρχιτεκτονική σωζόμενων κτιρίων των χωριών μας, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από επιρροές του 19ου και α’ μισό του 20ου αιώνα. Θα ανακαλύψετε τους λόγους για τους οποίους κατασκευάστηκαν. Στην πορεία του χρόνου άλλα συντηρήθηκαν ανακτώντας την παλιά τους αίγλη και επαναχρησιμοποιήθηκαν. Δυστυχώς και ορισμένα άλλα εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους. Αυτά θέλουμε να τα αναδείξουμε για να τα σώσουμε από τη φθορά του χρόνου, όσο ακόμη υπάρχουν.

Με αυτόν τον τρόπο επιλέξαμε να σας ευχηθούμε και φέτος Χρόνια Πολλά.

Σας ευχόμαστε ολόψυχα το 2024 να σας χαρίσει υγεία, ευτυχία και δημιουργικότητα.

Το ημερολόγιο μπορείτε να το αναζητήσετε γραφεία του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος».

 

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook