3η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων
Την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 και ώρα 17:00, στον χώρο διεξαγωγής του Φεστιβάλ Αμφίπολης, πραγματοποιήθηκε, από την «Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων», η 3η Πανελλήνια Συνάντηση Μακεδόνων σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αμφίπολης και την υποστήριξη των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου.
Στη μεγάλη Γιορτή των Μακεδόνων συμμετείχαν 140 πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος», με περίπου 2.500 χορευτές. Χόρεψαν, σε αλλεπάλληλους ομόκεντρους κύκλους, με τους ήχους ορχηστρών από όλη τη Μακεδονία (γκάιντες, ζουρνάδες, χάλκινα κτλ) προσφέροντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα, αλλά άκρως συμβολικό. Ένωσαν τα χέρια και χόρεψαν κυκλικά χορούς ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, στέλνοντας το μήνυμα της ΕΝΟΤΗΤΑΣ και της ΙΣΧΥΟΣ.
Καθηλωτική ήταν η εικόνα, κατά την οποία χιλιάδες Μακεδόνες διαμαρτυρήθηκαν για την αιχμαλωσία των δύο στρατιωτικών από την Τουρκία. 6500 άτομα ένωσαν τους καρπούς τους (σαν να φορούσαν χειροπέδες) και ύψωσαν τα χέρια, στέλνοντας το μήνυμα ότι ΟΛΟΙ οι Έλληνες αισθανόμαστε φυλακισμένοι και αιχμάλωτοι όσο κρατούνται οι δύο στρατιωτικοί στις Τουρκικές φυλακές.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου πραγματοποιήθηκαν αρκετές παράλληλες δράσεις όπως περιήγηση στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, διαγωνισμός φωτογραφίας και φωτογράφιση παλαιών αυθεντικών Μακεδονικών φορεσιών. Αξίζει να τονίσουμε ιδιαίτερα την θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν οι κάτοικοι της Μεσολλακιάς Σερρών στους εκπροσώπους των Παμμακεδονικών Ενώσεων.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον Εθνικό Ύμνο από την πολυμελής Δημοτική Φιλαρμονική Πεντάπολης Σερρών. Ακολούθησε η τελετή έναρξης υπό τους ήχους του εμβατηρίου «Μακεδονία ξακουστή» σε αργό τέμπο, όπως ακούγεται στην Κυριακάτικη Παράταξη της Προεδρικής Φρουράς. Στην συνέχεια επαναλήφθηκε το δρώμενο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 στον χώρο έξω από το ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά, με το οποίο Μακεδόνισες και Μακεδόνες φορώντας παραδοσιακές φορεσιές και χτυπώντας τα νταούλια με τον ρυθμό που χτυπάει η καρδιά, προέβησαν σε συμβολική διαμαρτυρία για το σταμάτημα των ανασκαφών και την προσπάθεια παράδοσης του ονόματος της Μακεδονίας.
Ως οικοδεσπότης και συνδιοργανωτής χαιρέτησε την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αμφίπολης κ. Κωνσταντίνος Μελίτος, οποίος ήταν ιδιαίτερα καυστικός για το θέμα της αναίτιας διακοπής της ανασκαφής στο μεγαλύτερο ταφικό μνημείο των Βαλκανίων. Ακολούθησε ο χαιρετισμός της Συντονίστριας των Παμμακεδονικών Υφηλίου κας Νίνας Γκατζούλη και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα οι οποίοι έδωσαν το δικό τους στίγμα τόσο για τη διακοπή της ανασκαφής στην Αμφίπολη, όσο και για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ξεκάθαρη και ειλικρινής ήταν η τοποθέτηση του Δημάρχου Άργους-Μυκηνών κ. Δημήτριου Καμπόσου, ο οποίος έστειλε το μήνυμα της αλληλεγγύης προς τους γνήσιους Μακεδόνες και δήλωσε αμέριστη στήριξη στους αγώνες για δικαίωση του Μακεδονικού Ελληνισμού.
Τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ)» κ. Γεώργιος Τάτσιος, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κεντροβαλκανικού κράτους των Σκοπίων ως «ΕΘΝΙΚΟ». Για τον λόγο αυτό και επικαλούμενος τους καταστατικούς σκοπούς της ΠΟΠΣΜ, για προάσπιση με κάθε τρόπο των δικαίων του Μακεδονικού Ελληνισμού, κάλεσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο να αναλάβει τις ευθύνες του και να ζητήσει από την Κυβέρνηση να σεβαστεί τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού και δη των Μακεδόνων Ελλήνων για ΜΗ χρήση του όρου «Μακεδονία» από τους γείτονες. Σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν τον ακούσει, του ζητήθηκε να επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία γι’ αυτό το κρίσιμο εθνικό θέμα και με την παραίτησή του να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, με τις οποίες ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός θα δώσει τη λύση και θα αποτρέψει το ξεπούλημα της Μακεδονίας.