Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών  

Επισκέπτες
Έχουμε 113 επισκέπτες συνδεδεμένους

Προφήτης Ηλίας 2017

altΟ Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» συμμετείχε και φέτος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Προσοτσάνης για τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία, ως εξής:

Την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017 κατά την πρώτη ημέρα έναρξης των πολυήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων, μαζί με τους άλλους πολιτιστικούς συλλόγους της Προσοτσάνης (Βλάχων, Ποντίων, Θρακομικρασιατών) σε κοινή χορευτική βραδιά με παραδοσιακή μουσική, χόρεψαν όλοι μαζί στην πλατεία χορούς από περιοχές που εκπροσωπούν οι παραπάνω σύλλογοι (Δραμινά, Μακεδονικά, Βλάχικα, Ποντιακά, Θρακιώτικα και Μικρασιάτικα). Οι χορευτές των συλλόγων πέρασαν το μήνυμα της ενότητας, συνεργασίας και της αλληλογνωριμίας της παράδοσής τους. (Δείτε σχετικό βίντεο).

Το βράδυ της Τρίτης 18 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε η μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα: «Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη,,, ένα ταξίδι στο χθες» που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου κ. Τσακμάκης Γιώργος και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ηθοποιό & σκηνοθέτη κα Μεταξά Νικολέτα και φυσικά τους χορευτές.

Η θεματολογία της παράστασης είχε να κάνει με το νυφοπάζαρο στην Προσοτσάνη τη δεκαετία του 1930, δηλαδή το φλερτ, τις καντάδες, τα γλέντια και τα προξενιά της εποχής εκείνης. Αφορμή τα γραφόμενα σε δύο ημερολόγια, του παππού και της γιαγιάς, ανώνυμων Προσοτσανιωτών, τα οποία μας αφηγούνται γεγονότα από την προσωπική τους ζωή. Μια ομάδα παλαιών κανταδόρων ερμηνεύοντας τρία από τα τραγούδια με τα οποία κάνανε καντάδες στις κοπελιές τους και ταυτόχρονα αναπαράσταση από το εφηβικό τμήμα του συλλόγου, της βόλτας (νυφοπάζαρο) που γίνονταν στον συνοικισμό (ή Νέο Κόσμο), την αγορά και στην πλατεία της Προσοτσάνης, μετέφεραν στους θεατές την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής. Όμορφες θυμίσεις για τους παλαιότερους, γνωριμία με το χθες για τους νεότερους.

Το ημερολόγιο του παππού μας αφηγείται τις αναμνήσεις του από το Δοξάτο και τα όμορφα κορίτσια του, στη συνέχεια στη Βέροια όπου υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία και τέλος το προξενιό εκεί με τη γειτονοπούλα του στην Προσοτσάνη την οποία τελικά παντρεύτηκε. Το ημερολόγιο της γιαγιάς μας μεταφέρει την αγωνία της να βρει γαμπρό για να παντρευτεί και με τη βοήθεια του δημάρχου (!) τελικά τα καταφέρνει. Σε κάθε ένα σταθμό της ζωής τους, ένα χορευτικό τμήμα του Συλλόγου μας παρουσίασε χορούς της συγκεκριμένης περιοχής. Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας χόρεψαν χορούς από την Προσοτσάνη, τη Βέροια και την ευρύτερη Κεντρική Μακεδονία, ενώ ο φιλοξενούμενος Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Δοξάτου χόρεψε τοπικούς χορούς.

Παράλληλα με την παράσταση, προβάλλονταν σε μεγάλη οθόνη φωτογραφίες από ορισμένες στιγμές των Προσοτσανιωτών των περασμένων δεκαετιών (καντάδες, βόλτες, γλέντια), σχετικές με τη θεματολογία της κάθε ενότητας, συγκινώντας και ταξιδεύοντας στο παρελθόν το κοινό που κατέκλεισε το χώρο της πλατείας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κων/νος Κινατζίδης, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Προσοτσάνης κ. Κυριάκος Κυρίου, ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π. κ. Παντελής Γαραμπέρας, ο πρώην δήμαρχος κ. Περικλής Γαϊτάνης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και πλήθος κόσμου.

Ευχαριστούμε θερμά όσους εργάστηκαν για να πραγματοποιηθεί η παράσταση, αλλά κυρίως την κα Μεταξά Νικολέτα που αφηγούνταν τα κείμενα, τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Πανοράματος για το δανεισμό φορεσιών (Βέροιας), Πολιτιστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Δοξάτου για τη συμμετοχή του, τους κανταδόρους μας (Λάλα Θωμά, Καφαντάρη Ευθύμιο, Φραγκάλα Απόστολο, Τσιβίκη Αθανάσιο, Κουτουξιάδη Θεμιστοκλή, Τερζόπουλο Αντώνιο, Βλάχου Αριστείδη), τον χοροδιδάσκαλο μας κ. Τσακμάκη Γιώργο και όλους του συμμετέχοντες χορευτές.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook