Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 46 επισκέπτες συνδεδεμένους

3η Πολιτιστική Συνάντηση με τραγούδια και χορούς της Δράμας

alt

Το «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» με συνδιοργανωτή τον Δήμο Δράμας στα πλαίσια των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2015» πραγματοποίησαν την «3η πολιτιστική συνάντηση με τραγούδια και χορούς της Δράμας», εκδήλωση που λαμβάνει χώρα κάθε τέσσερα χρόνια.
Η μουσικοχορευτική παράσταση η οποία φέτος είχε θέμα «Τα έθιμα του τόπου μας» δόθηκε το βράδυ της Παρασκευής 3 Ιουλίου 2015 στο φαράγγι Πετρούσας. Κάθε ένας από τους οκτώ πολιτιστικούς συλλόγους που απαρτίζουν το «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» παρουσίασε σε μορφή δρωμένου ένα έθιμο του χωριού του και ακολουθούσαν χοροί από τα χορευτικά τμήματά τους υπό τη συνοδεία των παραδοσιακών τοπικών μουσικών οργάνων (γκάιντας, μακεδονικής λύρας και νταχαρέ) των ορχηστρών τους.

Οι θεματικές ενότητες ήταν οι εξής:
1) Αμίλητο νερό - ποδαρικό που πραγματοποιείται τη 2η ημέρα του έτους, από την σύλλογο της Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος».

2) Συγχωρεμένα - χάσκα που πραγματοποιείται την Κυριακή της Τυρινής (Αποκριά), από το σύλλογο του Παγονερίου.

3) Κουδουνίσματα-διώξιμο φιδιών που πραγματοποιείται την 1η Μαρτίου, από το σύλλογο του Βώλακα.

4) Κάλαντα Λαζάρου που πραγματοποιείται το Σάββατο του Λαζάρου, από το σύλλογο του Μοναστηρακίου.

5) Λιτανεία που πραγματοποιείται την Πέμπτη μετά το Πάσχα, από το σύλλογο της Καλής Βρύσης.

6) Το ζύγισμα που πραγματοποιείται την ημέρα εορτής του Αγ. Γεωργίου, από τον σύλλογο των Πύργων.

7) Την «Ντουντούλα» που πραγματοποιείται για την επίκληση βροχής σε περιόδους ξηρασίας, από τον σύλλογο  Ξηροποτάμου.

8) Η «Καντήλκα» που πραγματοποιείται την παραμονή των Χριστουγέννων από τον σύλλογο της Πετρούσας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με μεγάλη θέρμη και αγάπη ο μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος και ο εκπρόσωπος του δημάρχου Δράμας κ. Αναστάσιος Χατζηγιάννης, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι αρχών, φορέων και συλλόγων.

Το πολυπληθές κοινό που κατέκλεισε τις κερκίδες του θεάτρου, απόλαυσε αλλά και καταχειροκρότησε τους μουσικούς και χορευτές όλων των παραπάνω συλλόγων.

Στο τέλος της παράστασης, οι χορευτές με τις παραδοσιακές τοπικές δραμινές φορεσιές χόρεψαν όλοι μαζί στους μακεδονικούς σκοπούς και ρυθμούς σε μια πανδαισία ήχων και χρωμάτων.

Ευχαριστούμε όλους τους χοροδιδασκάλους που εργάστηκαν για να υλοποιηθεί αυτή η παράσταση ως ζωντανή τελετουργία, μεταξύ αυτών για τον Σύλλογό μας τον Τσακμάκη Γιώργο, τους παρουσιαστές της εκδήλωσης και τους λοιπούς συντελεστές που προετοίμασαν την παράσταση (σκηνικά κτλ). Τέλος, τους οργανοπαίκτες που έπαιξαν  αφιλοκερδώς και συγκεκριμένα για την Προσοτσάνη τους: Μελενεκλή Γιώργο και Γλάβα Θανάση στις μακεδονικές λύρες, Μελενεκλή Δημήτρη και Μουταφτσή Άγγελο στους νταχαρέδες.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook