Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 421 επισκέπτες συνδεδεμένους

Καλή Βρύση "Μπαμπούγερα"

altΜία από τις πιο ενδιαφέρουσα εθιμικής εκδηλώσεις του Δήμου μας αποτελούν τα δρώμενα στην Καλή Βρύση, τα γνωστά σε όλους «Μπαμπούγερα», που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο το τριήμερο 6-7-8 Ιανουαρίου. Ένα έθιμο που έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από λαογράφους και ιστορικούς όπως από τον λαογράφο Γεώργιο Αικατερινίδη. Κορύφωση του εθίμου αποτελεί την τελευταία ημέρα, η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου στην οποία εμπεριέχονται σατυρικά στοιχεία που παραπέμπουν στα Διονυσιακά μυστήρια. Η ύπαρξη του Ιερού του Διονύσου λίγο έξω από το χωριό, ενισχύει την άποψη ότι τα δρώμενα αυτά του δωδεκαημέρου, αποτελούν κατά κάποιο τρόπο συνέχεια τους. Στον παραδοσιακό αυτόν γάμο συμμετείχε για πρώτη φορά φέτος (2004) και ο Σύλλογος μας.

Με μεγάλη χαρά ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, να συμμετάσχει ο Σύλλογος μας στο δρώμενο, στις 8 Ιανουαρίου 2004. Ο τιμητικός «ρόλος» που μας δόθηκε ήταν αυτός του «κουμπάρου», στην τέλεση του παραδοσιακού γάμου. Από το σπίτι του «γαμπρού» ξεκινά η πομπή του γάμου. Χορεύοντας  κάτω από τους ήχους της γκάϊντας και του νταϊρε, οδηγούν την πομπή τα Μπαμπούγερα με την τραγόμορφη μάσκα τους και τα μεγάλα κουδούνια κρεμασμένα στην μέση τους, ώστε με την άγρια μορφή τους και το θόρυβο από τα κουδούνια να ξορκίζεται το κακό και να φεύγει μακριά. Ακολουθεί ο αρχαίος Θεός Διόνυσος, φορώντας στο κεφάλι ένα στεφάνι από αμπέλι και κρατώντας μια κανάτα γεμάτη κρασί, πίσω του τα ζώα φορτωμένα με τα προικιά της νύφης και ο γαμπρός με τους «συγγενείς» και φίλους του.

Οι «κουμπάροι» τους περιμένουν έξω από το σπίτι τους με το πανέρι γεμάτο δώρα για τον γαμπρό και την νύφη, (εσώρουχα, κάλτσες αλλά και καραμέλες, σοκολάτες και το απαραίτητο ρύζι). Το πανέρι παραδίδεται στις κοπέλες που συνοδεύουν τον γαμπρό. Όλοι μαζί ακολουθούν τον δρόμο που οδηγεί στο σπίτι της νύφης, καθ’ όλη την πορεία, μέσα στα στενά σοκάκια του χωριού, οι μουσικοί δεν σταματούν να παίζουν τοπικούς σκοπούς, ενώ οι συνοδοί του γαμπρού πίνουν και χορεύουν εμποδίζοντάς τον πολλές φορές να προχωρήσει.

Η νύφη (άνδρας ντυμένος νύφη, παραπέμπει στα διονυσιακά μυστήρια) κλεισμένη σε ένα δωμάτιο στο σπίτι της περιμένει με αγωνία τον γαμπρό. Αφού έρθει στα σπίτι ο γαμπρός με τον κουμπάρο πρέπει ο κουμπάρος να «πληρώσει» για να πάρουν την νύφη. Έπειτα όλοι μαζί οδεύουν προς την πλατεία του χωριού. Εκεί, συγκεντρωμένοι όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, περιμένουν για την τελετή του γάμου. Η τέλεση γίνεται από τον Θεό Διόνυσο ο οποίος απαγγέλλει σατυρικούς στίχους με υπονοούμενα για τον γαμπρό και την νύφη. Τα Μπαμπούγερα κατά την διάρκεια του γάμου απομακρύνονται, ενώ όταν αντιλαμβάνονται ότι ο γάμος τελείωσε, τρέχουν (ο θόρυβος που προκαλούν από τα χτυπήματα τα κουδούνια είναι εκκωφαντικός και προκαλεί πράγματι τρόμο), αρπάζουν την νύφη και την επιστρέφουν αφού πρώτα την «γονιμοποιήσουν». Ο γάμος ολοκληρώνεται με τρικούβερτο γλέντι που τελειώνει αφού πρώτα έχουν εξαντληθεί όλοι από το κρασί και τον χορό.

Το πανέρι με τα δώρα που έφεραν οι «κουμπάροι», επιστρέφεται μετά από λίγες μέρες στο σπίτι τους γεμάτο δώρα από τον γαμπρό και την νύφη, όπου στήνεται και πάλι γλέντι με τις γκάιντες και τους νταχαρέδες.

Η παραπάνω περιγραφή αποτελεί μια πολύ μικρή περίληψη όλων αυτών που διαδραματίζονται κατά το δρώμενο. Η εμπειρία είναι μοναδική για αυτόν που συμμετέχει ενεργά και για πρώτη φορά, ζει ένα πανάρχαιο δρώμενο που με μεράκι διατηρούν αυτοί οι τόσο ζεστοί και αυθόρμητοι κάτοικοι της Καλή Βρύσης. Ήταν πραγματικά μοναδική εμπειρία για όλους εμάς που συμμετείχαμε σε αυτό το δρώμενο.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook