Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 55 επισκέπτες συνδεδεμένους

Εκδρομή στην Ιωνία 2005

altΦέτος επιλέξαμε να επισκεφτούμε τα παράλια της Μικράς Ασίας (Δαρδανέλια, Τροία, Αϊβαλί, Πέργαμο και Σμύρνη). Η αναχώρηση έγινε την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2005 το βράδυ, όπως πάντα από τον πλάτανο. Η τετράωρη σχεδόν καθυστέρηση στα ελληνικά κυρίως σύνορα, ουσιαστικά μας ανατρέπει τον προγραμματισμό της πρώτης ημέρας. Παίρνουμε τον δρόμο που οδηγεί στα Δαρδανέλια. Περνώντας από πόλεις, που ως ονόματα τις γνωρίζαμε από την ιστορία, Κεσσάση, Καλλίπολη, αντικρίζουμε μπροστά μας τα Δαρδανέλια και ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο έχοντας την θάλασσα στα αριστερά μας φτάνουμε στη Σηστό, απ’ όπου θα περάσουμε απέναντι στην Μικρά Ασία. Με το πλοίο διασχίζουμε τον Ελλήσποντο και σε 20 περίπου λεπτά βρισκόμαστε στην ασιατική πλευρά της Τουρκίας, στο Τσανάκαλε. Στο λιμάνι του, από μακριά ακόμη ξεχωρίζει ο Δούρειος Ίππος που δωρίστηκε από τους υπεύθυνους της ταινίας «Τροία» στην πόλη.

Μετά από μικρή στάση, συνεχίζουμε τον δρόμο για το Αϊβαλί, έχοντας τώρα τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου στα δεξιά μας. Οι στενοί δρόμοι και η κακή τους κατάσταση κάνουν το ταξίδι ακόμα πιο κουραστικό. Νωρίς το απόγευμα φτάνουμε στον προορισμό μας. Στο Μοσχονήσι, ανάμεσα στα λίγα πλέον γραφικά σοκάκια με σπίτια που καταρρέουν από την εγκατάλειψη, δεσπόζει η εκκλησία των Ταξιαρχών. Κλειδωμένη με σπασμένα τζάμια και χτυπημένη από παλαιότερο σεισμό. Μια ηλικιωμένη κυρία μιλώντας ελληνικά, πουλάει κεριά για να τα ανάψουμε δίπλα στα σπασμένα παράθυρα, όπου κατά παράδοξο τρόπο μουσουλμάνοι έρχονται και κρεμούν τάματα!

Η σύγχρονη πόλη του Αϊβαλί, αριθμεί περίπου 32.000 κατοίκους και αποτελεί ένα αναπτυσσόμενο τουριστικό θέρετρο για τους Τούρκους. Τις ομορφιές του είχαν εκτιμήσει πολύ νωρίτερα οι Βυζαντινοί, που και γι’ αυτούς αποτελούσε ιδανικό μέρος για διακοπές. Αν από το γραφικό λιμανάκι έλειπε το άγαλμα του Κεμάλ θα νόμιζε κανείς ότι βρίσκεται σε κάποιο ελληνικό νησί, με τις ψαροταβέρνες και τα καφενεία.

Αφήνοντας την άλλη μέρα το πρωί το Αϊβαλί κατηφορίζουμε προς την Πέργαμο μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Ιωνίας κατά την αρχαιότητα. Στην κορυφή του λόφου ξεχωρίζει από μακριά η Ακρόπολη και στην πλαγιά το αρχαίο ελληνικό θέατρο των 10.000 θέσεων. Στους πρόποδες του λόφου η σύγχρονη πόλη και στην άκρη της το περίφημο Ασκληπιείο και το ρωμαϊκό θέατρο των 3.500 θέσεων. Ο πολιτισμός των Ελλήνων της Ιωνίας σε όλο του το μεγαλείο. Ο χρόνος μας περιορισμένος και δεν μπορούμε να θαυμάσουμε για πολύ ώρα τα μνημεία.

Η Σμύρνη μας καλεί να την επισκεφτούμε, η συναισθηματική φόρτιση  σε αρκετούς που έχουν καταγωγή από την πολυτραγουδισμένη πόλη είναι εμφανείς. Ελάχιστα όμως έχουν μείνει για να μαρτυρούν τον πολιτισμό που είχαν αναπτύξει για εκατοντάδες χρόνια εκεί οι Έλληνες της Μικράς Ασίας. Κατά την καταστροφή του 1922 και των ξεριζωμό των Ελλήνων οι Τούρκοι αναδόμησαν την πόλη. Η σημερινή Σμύρνη των 4.000.000 κατοίκων, δεν έχει καμία σχέση με την πόλη που θαυμάζουμε κατά καιρούς από φωτογραφίες ή οπτικό υλικό που προβάλλεται στις τηλεοράσεις. Τέσσερα ή πέντε κτίρια σε όλο το μήκος της παραλίας μαρτυρούν την εποχή πριν το 1922. Αρκετές είναι οι ομοιότητες της παραλίας, με αυτή της Θεσσαλονίκης.

Την τρίτη ημέρα άρχισε η επιστροφή. Η Τροία είναι πάνω στον δρόμο μας και δε χάνουμε την ευκαιρία να τη επισκεφτούμε. Τα λίγα τοίχοι που έχουν απομείνει μαρτυρούν απλά την ύπαρξη της αρχαίας πόλης. Η μανία του Σλήμαν να ανακαλύψει την αρχαία πόλη της Ιλιάδας, κατάστρεψε πολλά από τα αρχαία μνημεία που ήταν μεταγενέστερης εποχής. Η παρουσία ενός κακού αντίγραφου του μυθικού Δούρειου Ίππου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο (καθαρά για εμπορικούς λόγους) μόνο καλή εντύπωση δεν προκαλεί.

 

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook