Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 30 επισκέπτες συνδεδεμένους

Γνωριμία με την Προσοτσάνη

altΟ Δήμος Προσοτσάνης του νομού Δράμας, με έδρα την Προσοτσάνη, αποτελεί μια γεωφυσική ενότητα μεταξύ των οροσειρών του Φαλακρού και του Μενοικίου όρους, όπου διατρέχεται από τον ποταμό Αγγίτη. Περιλαμβάνει τα χωριά Προσοτσάνη, Πύργοι, Πετρούσα, Κοκκινόγεια, Γραμμένη, Πανόραμα, Μικρόπολη, Χαριτωμένη, Καλή Βρύση, Ανθοχώρι, Καλλιθέα, Μικρόκαμπο, Μεγαλόκαμπο, Σιταγροί, Αργυρούπολη, Φωτολίβος, Μαυρολεύκη, Περιχώρα και τους οικισμούς Αγγίτης, Πηγές και Σταυρός.
Ο Καλλικρατικός Δήμος Προσοτσάνης καταλαμβάνει συνολικά έκταση 1.069.490 στρεμμάτων (30,8% του νομού), ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 16.500 κατοίκους.
Η κωμόπολη Προσοτσάνη απέχει 15 χλμ. περίπου δυτικά από την πόλη της Δράμας. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 4.000 κατοίκους. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, η ιστορία της ξεκινάει περί τον 13ο αιώνα. Δεν είναι γνωστή η ακριβής προέλευση της ονομασίας της, υπάρχουν πολλές εικασίες χωρίς όμως να επικρατεί κάποια από αυτές. Το όνομα της πάντως είναι καθαρά ελληνικό και δεν έχει στοιχεία από άλλες γλώσσες γι΄ αυτό και δεν άλλαξε μετά την απελευθέρωση της όταν τα περισσότερα γειτονικά χωριά που είχαν τουρκικά ή σλαβικά τοπωνύμια τα άλλαξαν.
Ο τόπος γνώρισε μεγάλη άνθηση από τις αρχές του 18ου αιώνα, όταν άρχισε η συστηματική καλλιέργεια του καπνού. Ήταν παγκοσμίως γνωστή η ποικιλία καπνού "Προσωτσάνης Μπασή Μπαγλή". Μέχρι και πριν λίγα χρόνια η καλλιέργεια του καπνού αποτελούσε την κυριότερη αγροτική ασχολία των κατοίκων της Προσοτσάνης.
Στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα έγινε πεδίο σκληρού ανταγωνισμού για την επικράτηση ανάμεσα στους Έλληνες κατοίκους της και στους Βούλγαρους. Η ίδρυση και οι δράσεις της "Φιλόμουσος Αδελφότητας ΗΩΣ" το 1873 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση των Ελλήνων. Ελάχιστες οικογένειες προσχώρησαν στην εξαρχία εκείνα τα δύσκολα χρόνια για όλη την Μακεδονία.
Η Προσοτσάνη απελευθερώθηκε την 1 Ιουλίου 1913, αφού πρώτα γνώρισε μια οκτάμηνη κατοχή από τους Βουλγάρους. Οι Βούλγαροι θα την καταλάβουν άλλες δυο φορές τον Αύγουστο του 1916 μέχρι τον Οκτώβριο 1918 και από τον Απρίλιο του 1941 έως τον Οκτώβριο του 1944. Από 30-9-1941 μέχρι 3-10-1941 η Προσοτσάνη, μαζί με άλλα χωριά και την πόλη της Δράμας, θα γνωρίσει την κτηνωδία των φασιστικών στρατευμάτων κατοχής. Στο διάστημα αυτό εκτελέστηκαν 128 συγχωριανοί μας.
Μέχρι τον Απρίλιο του 1922 η Προσοτσάνη ήταν χαρακτηρισμένη ως Δήμος, όμως επειδή ο πληθυσμός της ανέρχονταν τους 2.500 μόνο υποβιβάσθηκε σε κοινότητα. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών όμως που ολοκληρώθηκε περίπου το 1924 εγκαταστάθηκαν στην Προσοτσάνη πρόσφυγες από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και κυρίως από την Ανατολική Θράκη. Ο συνολικός τους αριθμός ανερχόταν τους 3.300 περίπου. Παρόλα αυτά η Προσοτσάνη θα παραμείνει κοινότητα μέχρι τον Ιανουάριο του 1946 οπότε θα ανακηρυχθεί και πάλι Δήμος.
Από το 1950 περίπου άρχισε η μαζική μετανάστευση των κατοίκων της προς τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας, αλλά και προς το εξωτερικό, κυρίως Γερμανία και αλλού. Σήμερα ζουν στις διάφορες χώρες περί τους 2.500 Προσοτσανιώτες.
Σήμερα, η Προσοτσάνη αποτελεί μια μικρογραφία σύγχρονης πόλης, με καλαίσθητα κτίρια και πολλά εμπορικά καταστήματα που καλύπτουν όλες τις ανάγκες των κατοίκων της. Το Δημαρχείο όπως και το Αστυνομικό Τμήμα αποτελούν πιστά αντίγραφα Μακεδονικών σπιτιών. Στην κωμόπολή μας λειτουργούν ακόμη, Ειρηνοδικείο, υποκαταστήματα Τραπεζών της Αγροτικής, της Εθνικής και της Συνεταιριστικής Δράμας, Κέντρο Υγείας, Κλειστό Γυμναστήριο, Κ.Α.Π.Η., Φιλαρμονική, ενώ υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Ακόμα, έξω από την Προσοτσάνη λειτουργεί βιοτεχνικό πάρκο.
Στον τομέα της εκαπίδευσης, λειτουργούν δύο Βρεφονηπιακοί σταθμοί, δυο Νηπιαγωγεία, τρία Δημοτικά σχολεία, ένα Γυμνάσιο, ένα Ενιαίο και ένα Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο.
Στον τομέα του πολιτισμού-αθλητισμού, δραστηριοποιούνται τέσσερις πολιτιστικοί σύλλογοι (γηγενών κατοίκων "ο Μέγας Αλέξανδρος", Βλάχων "οι Γραμμουστιάνοι", Ποντίων "ο Πόντος" και Θρακομικρασιατικός) και επίσης οι σύλλογοι: ορειβατικός, κυνηγετικός, κοινωνικής πρόνοιας "η Εστία", μοτοσυκλετιστών, φιλάθλων "οι Απαράδεκτοι", εμπορικός, χειροσφαίρισης (χάντμπολ) και ποδοσφαίρου η οποία έπαιξε μέχρι και στην Γ' εθνική κατηγορία..

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook