Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 35 επισκέπτες συνδεδεμένους

1η Ημερίδα Χοροδιδασκάλων της Π.Ο.Π.Σ.Μ.

altΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα Χοροδιδασκάλων με θέμα «ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ» που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017. Ο πρόεδρος της ΠΟΠΣΜ κ. Γεώργιος Τάτσιος ανακοίνωσε την έναρξη προγράμματος χαρτογράφησης της Μακεδονικής Παράδοσης σε όλο το εύρος της Μακεδονίας και κάλεσε τους χοροδιδασκάλους να συνεργαστούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε αυτό το μεγαλόπνοο εγχείρημα. Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε από τους έμπειρους εισηγητές στη σημασία της σωστής διεξαγωγής επιτόπιας έρευνας. Αναφέρθηκαν παραδείγματα στα οποία η έρευνα δεν πληροί τις σωστές προδιαγραφές με αποτέλεσμα να απορρίπτεται από τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες έχει διεξαχθεί. Χοροδιδάσκαλοι από όλες τις περιοχές της Μακεδονίας παρακολούθησαν τις εξαιρετικές τοποθετήσεις των εισηγητών.

Ο κ.Πραντσίδης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΑΠΘ ανέπτυξε το θέμα: «Ο Ελληνικός Παραδοσιακός Χορός από το Χοροστάσι στην Αίθουσα του Συλλόγου και στη Σκηνή».

Η κα Πανοπούλου Καλλιόπη, Επίκουρος Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ-ΣΕΡΡΩΝ ανέπτυξε το θέμα: «Η Επιτόπια Έρευνα για το Χορό».

Ο κ.Μωυσίδης Κυριάκος, Χοροδιδάσκαλος – Διδάσκων στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ανέπτυξε το θέμα: «Όχι Απλά Ένας Δάσκαλος».

Πολύ θετικές εντυπώσεις προκάλεσε η παρέμβαση του υπευθύνου της Κιβωτού Γουμένισσας και μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γουμένισσας ΠΑΙΟΝΕΣ κ. Γεωργίου Πέτκου, οποίος ανακοίνωσε ότι δωρίζει για τις ανάγκες της έρευνας και καταγραφής που ξεκινά η ΠΟΠΣΜ, όλο το αρχείο του, που αποτελείται από παλιές φωτογραφίες, που ξεκινούν από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Η Ημερίδα έκλεισε με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου τέθηκαν θέματα που αφορούν στην αλλοίωση της παράδοσης. Οι χοροδιδάσκαλοι εξέφρασαν την επιθυμία για συνεχή και αδιάλειπτη ενημέρωση εκ μέρους της ΠΟΠΣΜ για τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν αρχίσει να διεξάγονται σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας. Τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, καθώς και επιστημονικές εργασίες ερευνητών θα παρουσιάζονται σε ετήσιο διαρκές συνέδριο που ήδη δρομολογείται από την ΠΟΠΣΜ για το έτος 2018.

Εκ μέρους του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» την Ημερίδα παρακολούθησαν οι χοροδιδάσκαλοι κ. Γεώργιος Τσακμάκης και κα Παναγιώτα Κινατζίδου.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook