Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών  

Επισκέπτες
Έχουμε 82 επισκέπτες συνδεδεμένους

Εγκαίνια του κτιρίου μας

altΜε μια ιδιαίτερα λαμπρή γιορτή, στη σημαντικότερη ημέρα της 33χρονης πορείας του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος», το πρωί της Κυριακής 9 Οκτωβρίου 2016, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Πολιτιστικού του Κέντρου επί της οδού Παύλου Μελά στην Προσοτσάνη, από την Υφυπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας – Θράκης) κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη. Την τελετή ευλόγησαν οι ιερείς της ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου, πάτερ-Κωνσταντίνος Ουρούμης και πάτερ-Δημήτριος Παταρίδης. Βέβαια η ημερομηνία δεν επιλέχτηκε τυχαία, αφού ο Σύλλογος εορτάζει τη 2η Κυριακή του Οκτώβρη την Ημέρα μνήμης του «Μακεδονικού Αγώνα» από το έτος 2014 που κατασκευάστηκε στην Προσοτσάνη, έπειτα από πρότασή του, αντίστοιχο μνημείο.

Στην 90 τ.μ. αίθουσα του κτιρίου, ακολούθησε το καλωσόρισμα και η ανάγνωση του βιογραφικού του Συλλόγου από την έφορο δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου κα Παναγιώτα Κινατζίδου, καθώς και οι χαιρετισμοί της υφυπουργού, του αντιπεριφερειάχη Δράμας και του δημάρχου Προσοτσάνης κ. Άγγελου Λύσσελη, οι οποίοι συνεχάρησαν τα μέλη του Δ.Σ. για τη δουλειά που επιτελούν στον πολιτισμό και για το κτίριο που κατάφεραν να ανεγείρουν αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κων/νος Παπαδόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στο περικαλλές αυτό Πολιτιστικό Κέντρο που εγκαινιάστηκε σήμερα, έπειτα από επίπονες προσπάθειες οκτώ ετών. Το κτίριο εξωτερικά έχει την παραδοσιακή «μακεδονική» αρχιτεκτονική, ενώ εσωτερικά είναι σύγχρονο και λειτουργικό. Είναι διώροφο με συνολικό εμβαδό 400 τ.μ. και επιπλέον 40 τ.μ. αποθήκη-λεβητοστάσιο, σε οικόπεδο έκτασης 550 τ.μ. Περιλαμβάνει αίθουσα χορού-εκδηλώσεων, αίθουσα λαογραφίας, δανειστικής βιβλιοθήκης, βεστιαρίου, Δ.Σ.-συνεδριάσεων, χώροι υγιεινής (τουαλέτες, ντους) και μικρή κουζίνα. Το έργο κόστισε 341.232,21 € από πόρους του ΕΣΠΑ 2007-13 της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. Η προμήθεια του εξοπλισμού του altκτιρίου (έπιπλα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός) κόστισε 27.232,21 € από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων. Ο Σύλλογος από το ταμείο του διέθεσε περί τις 40.000 € για μελέτες, αμοιβές, έκδοση οικοδομικής άδειας και λοιπό εξοπλισμό που δεν κάλυψε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Τέλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ. εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες σε ορισμένα πρόσωπα που βοήθησαν στην υλοποίηση του οράματος αυτού. Μεταξύ αυτών ήταν: στον αείμνηστο Γιώργο Αντωνάρα για τη δωρεά του οικοπέδου καθώς και στην αδελφή του Καραλίδου Αντωνάρα Ελένη που παραβρέθηκε στην τελετή. Στον πρώην περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. κ. Άρη Γιαννακίδη ο οποίος ενέταξε την ανέγερση του κτιρίου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας με τη σύμφωνη γνώμη του πρώην αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Ιωάννη Ξανθόπουλο και προτροπή του Αντώνη Ματζιάρη. Στην κα Νίκη Κεφαλίδου που ως προϊσταμένη Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας εργάστηκε για την προετοιμασία του φακέλου και τους υπαλλήλους της για την επίβλεψη της κατασκευής του έργου. Τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύρη Πατακάκη και τον βουλευτή Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη οι οποίοι βοήθησαν στο να ξεπεραστεί το τελευταίο εμπόδιο με την παραλίγο απώλεια της προμήθειας του εξοπλισμού του κτιρίου. Τα μέλη του Συλλόγου που μας διευκόλυναν οικονομικά, προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια αλλά και τους πολλούς δωρητές του Συλλόγου που ενισχύσανε με διάφορα χρηματικά ποσά το έργο (μεταξύ αυτών και φίλοι Κοινοτάρχες από την Κύπρο). Την αρχιτέκτων μηχανικό κα Άννα Σαχπαζίδου και τους συνεργάτες της που το σχεδίασαν, αλλά και τους εργολάβους Κώστα Βουγιουκλή και Κώστα Φρούσιο με τα συνεργεία τους που το κατασκεύασαν. Την κα Μαίρη Γεωργίτσα για το όμορφο ψηφιδωτό που κοσμεί την είσοδο του κτιρίου. Επίσης, μέλη που πρόσφεραν εθελοντικά την εργασία τους, ή που πρόσφεραν παλιά αντικείμενα για τη λαογραφική έκθεση. Τον δήμαρχο Προσοτσάνης που για τρία χρόνια παραχώρησε δημοτικό χώρο για τη στέγαση του Συλλόγου. Ακόμη, τον συμπατριώτη μας, μεγάλο ηθοποιό Ανέστη Βλάχο, ο οποίος βοήθησε στην ίδρυση και εμπλουτισμό της δανειστικής βιβλιοθήκης μας και σε ανταπόδοση δόθηκε το όνομά του στην αίθουσα που στεγάζεται. Τέλος, το κτίριο κοσμείται από πίνακες ζωγραφικής του αείμνηστου Γεώργιου Βουλτσιάδη που απεικονίζουν παλιές γειτονιές της Προσοτσάνης και δωρήθηκαν από τον ίδιο στο Σύλλογο.

Παρόντες στην τελετή των εγκαινίων ήταν επίσης, η θεματική Αντιπεριφερειάρχης κα Γεωργία Χειράκη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Κων/νος Κινατζίδης, Ηρακλής Χατζηθεοδώρου, οι αντιδήμαρχοι Προσοτσάνης κ.κ. Γεώργιος Παπαμιχαήλ, Ιωάννης Τσαουσίδης, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Προσοτσάνης κ. Κυριάκος Κυρίου, εκπρόσωποι των τριών βουλευτών του νομού Δράμας, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και πρώην δήμαρχοι κ.κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, Βασίλειος Φατράλης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Υποδιευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Δράμας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, ο πρώην Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ. κ. Άρης Γιαννακίδης, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Ιωάννης Ξανθόπουλος, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος κ. Αντώνης Ματζιάρης, η Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Δράμας και πρώην περιφερειακή σύμβουλος κα Νίκη Κεφαλίδου, ο Διευθυντής του Λαογραφικού & Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας Θράκης κ. Ζήσης Σκαμπάλης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Γεώργιος Τάτσιος, ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ιωάννης Παπουτσής, πρόεδροι και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων της Προσοτσάνης και του νομού Δράμας, μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας και πλήθος κόσμου.

Το κτίριο αυτό θα αποτελέσει την κυψέλη όπου η νεολαία της Προσοτσάνης, υπό την καθοδήγηση του Δ.Σ. του Συλλόγου "Ο Μέγας Αλέξανδρος", θα συνεχίσει να προάγει τον πολιτισμό και να διαιωνίζει την τοπική παράδοση.

Δες βίντεο.

 

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook