Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 33 επισκέπτες συνδεδεμένους

Προφήτης Ηλίας 2015

altΟ Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» συμμετέχοντας και φέτος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Προσοτσάνης για τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία, πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιουλίου 2015 μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα: «Μια νύχτα στη Μακεδονία» που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε ο χοροδιδάσκαλος του συλλόγου κ. Τσακμάκης Γιώργος και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τους χορευτές.

Η παράσταση ήταν χωρισμένη σε έξι ενότητες. Στην πρώτη, μετέφερε τον θεατή στη Μακεδονία την εποχή του «Μακεδονικού Αγώνα» (αρχές 20ου αιώνα) και στις προετοιμασίες που γίνονταν τα βράδια σε μυστικά μέρη από τους μακεδονομάχους για την απελευθέρωση. Στη δεύτερη ενότητα, παρουσιάζονται οι ανοιξιάτικες νύχτες όπου ξυπνούν τα πάθη, οι έρωτες, τα παιχνίδια των νέων με τα μάτια και την καρδιά. Στην τρίτη ενότητα, έγινε αναφορά στην εμπορική δραστηριότητα των Μακεδόνων που με τη μετανάστευση σε διάφορα μέρη της Βαλκανικής και της Ευρώπης κατά τον 19ο και αρχές του 20ου αιώνα, κυριάρχησαν στο εμπόριο και στις τέχνες. Στην Προσοτσάνη και στη γύρω περιοχή εγκαταστάθηκαν την περίοδο αυτή αρκετές οικογένειες. Στην τέταρτη ενότητα περιγράφεται η σημασία της αμπελοκαλλιέργειας και της παραγωγής οίνου στην περιοχή μας από αρχαιοτάτων χρόνων, καθώς και η οινοποσία στην καθημερινότητα των Μακεδόνων. Στην πέμπτη ενότητα έγινε αναφορά στα παλιά μακεδονικά γλέντια που κρατούσαν μέχρι πρωίας, κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους να διασκεδάσουν και να φλερτάρουν μέσα από τις χορευτικές κινήσεις τους. Τέλος στην έκτη ενότητα, αναφορά έγινε σε μικρό μόνο μέρος του παραδοσιακού μακεδονικού γάμου.

Παράλληλα με την παράσταση, προβάλλονταν σε μεγάλη οθόνη παλιές φωτογραφίες από ορισμένες στιγμές των Προσοτσανιωτών των περασμένων δεκαετιών, σχετικές με τη θεματολογία της κάθε ενότητας, ταξιδεύοντας στο παρελθόν το κοινό που κατέκλεισε το χώρο της πλατείας.

Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου μας χόρεψαν χορούς από τη Δράμα, την Κοζάνη, τις Σέρρες, το Κιλκίς και τη Γουμένισσα. Στη φετινή παράσταση συμμετείχε με χορούς Φλώρινας και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Αμμοχωρίου Φλώρινας «Απόλλων Αμμοχωρίου» ο οποίος ήταν καλεσμένος του Δήμου Προσοτσάνης. Στο τέλος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων μεταξύ του φιλοξενούμενου συλλόγου και του Δήμου Προσοτσάνης, καθώς και του Συλλόγου μας. Ακολούθως, μουσική για τα χορευτικά συγκροτήματα αλλά και για όλο τον κόσμο έπαιξε η παραδοσιακή ορχήστρα του συλλόγου «Αγριάνες», με τους: Μελενεκλή Γιώργο στο κλαρίνο, Μελενεκλή Δημήτρη στο νταούλι, Μελενεκλή Στέλιο στην τρομπέτα και τη φιλική συμμετοχή του Κουσίογλου Περικλή στο λαούτο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν η περιφερειακή σύμβουλος κα Γιωργία Χειράκη, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Προσοτσάνης κ. Κυριάκος Κυρίου, οι αντιδήμαρχοι Προσοτσάνης κ.κ. Ιωάννης Τσαουσίδης και Γιώργος Παπαμιχαήλ, ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π. κ. Κοσμάς Τσακμακίδης, ο πρώην δήμαρχος κ. Περικλής Γαϊτάνης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων και πλήθος κόσμου.

Δείτε το βίντεο

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook