Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών  

Επισκέπτες
Έχουμε 98 επισκέπτες συνδεδεμένους

POTENZA Ιταλίας μέσω ERASMUS+ 2015

Potenza2015_02Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει την δυνατότητα, μέσω προγραμμάτων, στους νέους της να γνωρίσουν τόπους και ανθρώπους των χωρών μελών της. Το ERASMUS+ είναι ένα πρόγραμμα που δίνει αυτή την ευκαιρία σε πολιτιστικές ομάδες νέων να έρθουν σε επαφή και να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες για την Ευρώπη και το μέλλον της. Η χρηματοδότηση γίνεται εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε. και συμμετέχουν νέοι ηλικίας από 15 μέχρι 30 ετών.

Η προετοιμασία της συμμετοχής του Συλλόγου μας στο πρόγραμμα ξεκίνησε στα τέλη του Σεπτεμβρίου 2014 όταν διαμέσου του κυρίου Pierpaolo Albano ήρθαμε σε επαφή με την θεατρική ομάδα της πόλης Tito Potenza. Από κοινού καταθέσαμε την πρόταση στην αρμόδια ιταλική Επιτροπή για το ERASMUS+ με τίτλο «Ακολουθώντας το όνειρο!». Η πρόταση εγκρίθηκε στις αρχές του τρέχοντος έτους και έτσι, το χρονικό διάστημα 6-16 Απριλίου 2015, ομάδα 24 ατόμων του Συλλόγου μας (22 νέοι και 2 συνοδοί άνευ ορίου ηλικίας) ταξίδεψαν στην Ιταλία, όπου και πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις του προγράμματος.

altΤην Μ. Δευτέρα 6 Απριλίου, η αποστολή του Συλλόγου ξεκίνησε για την Potenza μέσω Ηγουμενίτσας και Bari. Το απόγευμα της Μ. Τρίτης έγινε η πρώτη γνωριμία μεταξύ των νέων των δύο ομάδων, ξετυλίγοντας ένα κουβάρι κάθε νέος έλεγε τα ονόματα των προηγούμενων και στο τέλος το δικό του και την ηλικία του, ακολούθησε συζήτηση για το αν οι νέοι των δύο χωρών νιώθουν Ευρωπαίοι. Η επικοινωνία γινόταν αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα.

Η πρώτη γνωριμία μας με την πόλη της Potenza (70.000 κατοίκων) έγινε την Μ. Τετάρτη, περπατήσαμε στα στενά σοκάκια του ιστορικού κέντρου της πόλης, επισκεφτήκαμε το θέατρο της, το αρχαιολογικό μουσείο (τα περισσότερα εκθέματα έχουν σχέση με την Μεγάλη Ελλάδα της κάτω Ιταλίας) και διάφορα άλλα αξιοθέατα.

altΗ αρχαία Πομπηία ήταν ο αρχικός μας προορισμός μας την Μ. Πέμπτη, ενώ στην συνέχεια επισκεφτήκαμε την πόλη του Salerno και το ορθόδοξο ναό που υπάρχει, όπου και εκκλησιαστήκαμε. Σε όλες της δραστηριότητες μας συνοδευόμασταν από τους νέους του Tito. Την Μ. Παρασκευή επιλέξαμε λόγω τις ημέρας να μην πραγματοποιήσουμε κάποια δραστηριότητα.

Το πρόγραμμα του Μ. Σαββάτου, περιλάμβανε γυρίσματα βίντεο κλιπ στο κέντρο της Potenza και στην συνέχεια τα παιδιά πραγματοποίησαν γκάλοπ στους δρόμους της πόλης για το πως αντιλαμβάνονται οι Ιταλοί την ευρωπαϊκή ένωση και την γνώμη τους για τους λαούς της Ευρώπης. Με την βοήθεια της τεχνολογίας παρακολουθήσαμε την Αναστάσιμη Ακολουθία, ψάλαμε το Χριστός Ανέστη και τσουγκρίσαμε τα αυγά μας.

altΤην Κυριακή του Πάσχα είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την κωμόπολη της Pignola (7.000 κατοίκων), όπου το βράδυ της ίδια ημέρας πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας χορευτική παράσταση, ενώ τα παιδιά από το Tito παρουσίασαν το κλασικό ιταλικό παραμύθι του Πινόκιο σε μιούζικαλ και μικρά παιδιά από την Pignola παραδοσιακούς ιταλικούς χορούς.

Δεύτερα του Πάσχα, επισκεφτήκαμε την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Potenza, όπου και συζητήσαμε με τους φοιτητές για την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσιάσαμε παραδοσιακούς χορούς και μέσω DVD παρουσιάσαμε τις δραστηριότητες του Συλλόγου μας, altτα αξιοθέατα του Δήμου Προσοτσάνης και της περιφέρειας Δράμας. Το απόγευμα τα μέλη του Συλλόγου μας Τσακμάκης Γιώργος, Γεωργίτσα-Τσακμάκη Κωνσταντίνα, Χαμπίδου Άννα, τα οποία γνωρίζουν ιταλικά, συνοδεία του προέδρου μας Κων/νου Παπαδόπουλου επισκέφτηκαν τα γραφεία της καθημερινής εφημερίδας "il Quotidiano della Basilicata", όπου και έδωσαν συνέντευξη στην αρχισυντάκτρια της Lucia Serino.

Η τελευταία μέρα μας στην Potenza (Τρίτη 14 Απριλίου) ήταν ελεύθερη για βόλτα και καφέ στην πόλη. Το βράδυ οργανώσαμε γιορτή για τους φίλους μας από το Tito, που περιλάμβανε ελληνικό φαγητό, τσίπουρο, μουσική και βέβαια χορό.

altΦορτωμένοι με νέες εμπειρίες και γνώσεις ξεκινήσαμε το ταξίδι της επιστροφής τη Τετάρτη 15 Απριλίου, πριν φτάσουμε όμως στο Bari, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε μια από τις πιο παλιές πόλης της Ιταλίας την Matera, από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στην περιφέρεια Bacilicata της Ιταλίας. Τα παιδιά από το Tito μας συνόδευσαν και μας ξενάγησαν στην Matera, χωριστήκαμε με την υπόσχεση από μέρους μας σύντομα να τους φιλοξενήσουμε στην Προσοτσάνης και να τους γνωρίσουμε τον τόπο μας.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook