Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 40 επισκέπτες συνδεδεμένους

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Μακεδονομάχων

altΜε ιδιαίτερη λαμπρότητα, σεβασμό και επισημότητα, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 19 Οκτωβρίου 2014, στην είσοδο του πάρκου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Προσοτσάνη, τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Μακεδονομάχων του Δήμου Προσοτσάνης, από τον δήμαρχο κ. Άγγελο Λύσσελη, υπό το παιάνισμα της δημοτικής Φιλαρμονικής. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση προς τιμή των πεσόντων και αγωνιστών Μακεδονομάχων από τους δύο ιερείς της ενορίας των Εισοδίων της Θεοτόκου. Στο πολυπληθές κοινό που κατέκλεισε τον χώρο, μίλησε ο δήμαρχος Προσοτσάνης ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα περισσότερα από τη μακροσκελή λίστα ονομάτων των αγωνιστών γηγενών Μακεδονομάχων του Δήμου Προσοτσάνης που είναι σήμερα γνωστά, υποσχόμενος σύντομα τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου για να εμπλουτιστεί η ιστορική γνώση με περισσότερα στοιχεία, ενώ στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ιωάννης Παπουτσής, αναφέρθηκε κυρίως σε γεγονότα εκείνης της περιόδου και στη σημαντικότητα αυτών στην απελευθέρωση της περιοχής μας από τον διπλό ζυγό (Τούρκων και Βουλγάρων).

altΣτην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν οι βουλευτές Ν. Δράμας κ. Δημήτριος Κυριαζίδης και κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «ο Παύλος Μελάς» κ. Χρήστος Μπλουγκούρας, ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Ιωάννης Αθανασιάδης, οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων Μακεδονικού Αγώνα Ελλάδας-Αυστραλίας κ. Μιχαήλ Χρυσανθόπουλος και του Καναδά κ. Μιχαήλ Κοντογεωργίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Γεώργιος Τάτσιος και ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ιωάννης Παπουτσής. Επίσης, τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Κων/νος Κινατζίδης και κ. Κων/νος Μορφίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αθανάσιος Ντεμίρης, οι αντιδήμαρχοι κ. Ιωάννης Τσαουσίδης και κ. Γεώργιος Παπαμιχαήλ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας, ο Διοικητής της Πυρ/κής Υπηρεσίας Δράμας, ο Διοικητής του Α.Τ. Προσοτσάνης, ο διευθυντής του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης κ. Ζήσης Σκαμπάλης, ο πρόεδρος της Δ.Κ. Προσοτσάνης κ. Κυριάκος Κυρίου, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην δήμαρχοι, μαθητές και εκπαιδευτικοί με τις σημαίες των σχολείων όλων των βαθμίδων της Προσοτσάνης, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων. Με τα λάβαρα και τις παραδοσιακές τους φορεσιές συμμετείχαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του ΚΕ.Π.Α.Α.Μ.:  Βώλακα, Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων καθώς επίσης και οι Σύλλογοι: Ποντίων Προσοτσάνης, Θρακομικρασιατικός  Προσοτσάνης, Καλλιθέας, Μικρόπολης, Κοκκινογείων και Φωτολίβους.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο νέο ανεγερθέντα μνημείο από τις προαναφερόμενες Αρχές και Συλλόγους.

mnimeio_19Το έργο είναι δημιούργημα του γλύπτη Χρήστου Λαζαράκη, που απεικονίζει ανάγλυφα κλασική μορφή ανώνυμου Μακεδονομάχου σε λευκό Θασίτικο μάρμαρο διαστάσεων 1 x 2 μ. (τοποθετημένο πάνω σε μαρμάρινη βάση ύψους 0,80 μ.) που δώρισε η επιχείρηση του Ηλία Κυριακίδη που δραστηριοποιείται στην περιοχή και τον οποίο ευχαριστούμε πολύ. Επίσης, ευχαριστούμε τους Πασχάλη & Άγγελο Στράτσιο και Γούργουλη Δημήτριο για το στήσιμο του Μνημείου, καθώς και την εθελοντική ομάδα του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» με επικεφαλή τον Ιωάννη Αραμπατζή, που βοήθησαν στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, στην οργάνωση της εκδήλωσης, αλλά και στη φιλοξενία των επισκεπτών.

Ήταν ένα πάγιο αίτημα των μελών του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» από το έτος 2005, με άρθρα του συντάκτη της εφημερίδας του συλλόγου «ΗΩΣ» κ. Κων/νου Παπαδόπουλο, αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά και με επανειλημμένες επιστολές προς όλους τους διατελέσαντες δημάρχους (από τότε μέχρι σήμερα), ο Σύλλογος έθετε συνεχώς το θέμα της ανέγερσης ενός τέτοιου μνημείου στην Προσοτσάνη. Συμπληρωματικά και ενησχυτικά ενήργησε και το «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» μετά από αίτημα μελών του το 2013, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της περιοχής, επαναφέροντας στη δημοτική αρχή το δίκαιο αυτό αίτημα, προσφέροντας χρηματική αλλά και οργανωτική βοήθεια. Σε ολόκληρο τον Δήμο Προσοτσάνης, δεν υπήρχε ένα μνημείο αφιερωμένο στους πεσόντες και αγωνιστές Μακεδονομάχους, παρά τον μεγάλο αριθμό τους και τις ανυπολόγιστες θυσίες τους. Τελικά, μετά από σύμφωνη γνώμη του δημάρχου και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αφού ξεπεράστηκαν τα διάφορα διαδικαστικά εμπόδια, υλοποιήθηκε η κατασκευή του μνημείου για να τιμούνται σε συγκεκριμένο χώρο κάθε χρόνο την «Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα», οι γηγενείς Μακεδονομάχοι.

Δείτε το βίντεο της τελετής.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook