Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 33 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία

Του Κων/νου Παπαδόπουλου

altΟ προφήτης Ηλίας ήταν προφήτης του Ισραήλ που έζησε τον 9ο π.Χ. αι. Την εποχή εκείνη είχε εξαπλωθεί η ειδωλολατρία σε όλο το Ισραήλ. Ο προφήτης Ηλίας την πολέμησε και διακήρυξε την ύπαρξη του ενός και μοναδικού Θεού και με τις προσευχές του σταμάτησε τις βροχές για 3 χρόνια. Ο προφήτης Ηλίας σύμφωνα με την παράδοση φορούσε ρούχα από δέρμα προβάτου, μια μεγάλη ζώνη και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του πάνω στο βουνό Καρμήλιο. Γι΄ αυτό οι πιστοί τιμώντας τη μνήμη του συνήθιζαν να χτίζουν εκκλησάκια πάνω στα βουνά.
Ένα από τα λίγα ίσως εκκλησάκια του προφήτη Ηλία που χτίστηκε σε κάμπο είναι αυτό που βρίσκεται στην Ν.Α. πλευρά της Προσοτσάνης, κοντά στα νεκροταφεία, και δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στον Μικρόκαμπο. Ίσως για να προστατεύσει τις σοδιές τους από τις καταιγίδες, το χαλάζι και τους κεραυνούς αποφάσισαν οι τότε κάτοικοι της Προσοτσάνης να χτίσουν αυτό το εκκλησάκι και κάθε 20 Ιουλίου να τιμούν την μνήμη του οργανώνοντας εμποροπανήγυρη, η οποία συνεχίζετε μέχρι σήμερα. Το πότε χτίστηκε για πρώτη φορά το εκκλησάκι δεν είναι γνωστό, αλλά με κάθε επιφύλαξη υπολογίζεται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας.
altΣτα μέσα της δεκαετίας του 1920 περίπου, εγκαταστάθηκε στον χώρο του Πρ. Ηλία ο μοναχός Νείλος που κατάγονταν από την Ραιδεστό της Μικρά Ασίας. Κατασκεύασε ένα μικρό καλύβι σκάβοντας στην γη και έμενε εκεί χειμώνα - καλοκαίρι. Σε φωτογραφικό ντοκουμέντο που ανήκει στο αρχείο του Καιλατζή Κυριάκου αναφέρεται ότι η δεντροφύτευση του Πρ. Ηλία, όπως και στα εκκλησάκια του Αγίου Δημητρίου, Αγίου Παντελεήμονος, Αγίου Θεοδώρου, Αγίας Κυριακής και Νεκροταφείων είναι έργα δικά του. Την συγκεκριμένη φωτογραφία την είχε αφιερώσει σε πιστούς ο μοναχός ως ευχετήρια κάρτα για το έτος 1939. Ο εξαίρετος μοναχός Νείλος πέθανε στις αρχές της Γ' Βουλγαρικής κατοχής. 
Το εκκλησάκι στην παλιά του μορφή υπήρχε μέχρι το 1979. Ανακατασκευάσθηκε την χρονιά αυτή προσφορά της οικογένειας του συμπολίτη μας κ. Καλαϊτζή Σταύρου.
 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook