Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 14 επισκέπτες συνδεδεμένους

Προφήτης Ηλίας 2011

altΟ Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος» το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιουλίου 2011, συμμετέχοντας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Προσοτσάνης για τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία, πραγματοποίησε μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα: «Σαν να ´ταν χθές 1950» με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» από τη Μεσσηνία. Το πρόγραμμα ξεκίνησε μ’ ένα «Προσοτσανιώτικο» διάλογο μεταξύ δύο γυναικών της δεκαετίας ’50, θίγοντας τα θέματα της εποχής όπως, της μετανάστευσης, της καπνοκαλλιέργειας αλλά και κάποιων αστείων καταστάσεων με τη χρήση χαρακτηριστικών ονομάτων. Τους ρόλους εκτέλεσαν καταπληκτικά οι χορεύτριες του συλλόγου: Μελενικλή Γεωργία και Πελέχρα Χρυσούλα.

Ακολούθησε μια πλούσια σε ήχους και χρώματα φορεσιών, 2ωρη μουσικοχορευτική παράσταση από τους χορευτές των δύο παραπάνω συλλόγων. Ο «Μέγας Αλέξανδρος» παρουσίασε χορούς Δράμας και της ευρύτερης Μακεδονίας, ενώ «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» χορούς Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και Κρήτης. Το κοινό που κατέκλεισε την πλατεία Προσοτσάνης, καταχειροκρότησε τους χορευτές και των δύο συλλόγων. Το συγκρότημα από τη Μεσσήνη μάγεψε με τη λεβεντιά του και την όλη σκηνική παρουσία του. Μετά το τέλος της παράστασης, ανταλλάχθηκαν τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά μεταξύ του Δήμου Προσοτσάνης και του φιλοξενούμενου συλλόγου καθώς και μεταξύ των δύο συλλόγων.

Το χορευτικό τμήμα συνόδεψε η παραδοσιακή ορχήστρα του συλλόγου «Αγριάνες», με μαέστρο και στο ακορντεόν τον Δερμεντζιέφ Βλαδίμηρο, στο κλαρίνο τον Μελενεκλή Γιώργο, στην γκάιντα και στο τραγούδι τον Βέργα Κώστα και τέλος στο νταούλι τον Μελενεκλή Δημήτρη, οι οποίοι κράτησαν το γλέντι μέχρι αργά το βράδυ, παίζοντας για τον κόσμο γνωστά παραδοσιακά τραγούδια.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» προσκλήθηκε από το Σύλλογό μας σε ανταπόδοση της δικής τους πρόσκλησης τον Αύγουστο του 2010 σε πανελλήνιο φεστιβάλ χορού που διοργανώνει κάθε χρόνο στη Μεσσήνη. Οι 24μελή αποστολή του Μεσσήνιου συγκροτήματος φιλοξενήθηκε επί δύο ημέρες σε σπίτια χορευτών και μελών του συλλόγου μας, ενώ ξεναγήθηκαν στο σπήλαιο του Αγγίτη, στο φαράγγι Πετρούσας και στην πόλη της Δράμας. Αυτές οι συναντήσεις δίνουν την ευκαιρία για νέες γνωριμίες και σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ ανθρώπων που υπηρετούν την παράδοση, ενώ ανταλλάσσονται χρήσιμες απόψεις και ιδέες σε πολιτιστικά θέματα.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook