Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 29 επισκέπτες συνδεδεμένους

Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία

Του Κων/νου Παπαδόπουλου

altΞεκινώντας αυτή την μικρή έρευνα για την ιστορία του πανηγυριού ελάχιστα στοιχεία του μας ήταν γνωστά και η έρευνα βασίζεται αποκλειστικά σε αφηγήσεις γερόντων που με χαρά δέχτηκαν να μας διηγηθούν τις αναμνήσεις τους από τα παιδικά τους χρόνια και τις ιστορίες που είχαν ακούσει και αυτοί από τους προγενέστερους .
Η αρχή του πανηγυριού τοποθετείται στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Δεν έχουμε δυστυχώς πληροφορίες για το πως γιορτάζονταν η μνήμη του Πρ. Ηλία τα πρώτα χρόνια και μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε. Ο δρόμος όμως ανάμεσα στα σημερινά νεκροταφεία και το εξωκλήσι ονομάζονταν εκείνα τα χρόνια «κουσί-γιουλού» (στα τούρκικα), που μεταφράζεται ως ο δρόμος για τρέξιμο, από τους αγώνες με άλογα που γίνονταν εκεί με την ευκαιρία του πανηγυριού. Η ονομασία αυτή είναι γνωστή γιατί διατηρήθηκε από τους παλιούς μέχρι σήμερα.
Οι πρώτες πληροφορίες - αφηγήσεις μας προέρχονται από το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τις αφηγήσεις ηλικιωμένων συγχωριανών μας. Έτσι αναφέρουν ότι με την ευκαιρία του πανηγυριού στον χώρο γύρω από το εκκλησάκι οργανώνονταν μεγάλη εμποροπανήγυρη και ζωοπάζαρο, από διάφορους εμπόρους ακόμα και από μακρινά μέρη που έρχονταν και διαλαλούσαν την πραμάτεια τους. Σύμφωνα με τις παραπάνω μαρτυρίες διαρκούσε δύο μέρες και τα βράδια διοργάνωναν διάφορες ομάδες μεγάλα γλέντια που συμμετείχε όλος ο κόσμος. Είναι γνωστό ότι στα γλέντια αυτά έπαιρναν μέρος ακόμα και οι Τούρκοι κάτοικοι της Προσοτσάνης. Το πανηγύρι έγινε πασίγνωστο και το επισκέπτονταν κάθε χρόνο πλήθος κόσμου και από τα γύρω χωριά. Αυτοί που έρχονταν από μακριά κατέβαιναν ομαδικά με τα κάρα τους, δεν έλλειπαν και οι έφιπποι με τα στολισμένα άλογά τους που έκαναν μια επιβλητική επίδειξη των αλόγων τους. Κατασκήνωναν από την παραμονή, διανυκτέρευαν στο χώρο του Πρ. Ηλία όπου μετά την εσπερινή δοξολογία ακολουθούσε και αγρυπνία.
Στις αρχές περίπου της δεκαετίας του 1920 άρχισαν να εμφανίζονται και θεατρικοί θίασοι που πλαισίωναν την εμποροπανήγυρη. Οργανώνονται θεατρικές παραστάσεις από μπουλούκια, και αργότερα μετά την δεκαετία του 1940, από τις θεατρικές ομάδες των ποδοσφαιρικών συλλόγων της κωμόπολης μας που είχαν σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων. Ακόμα οι σύλλογοι διοργάνωναν αγώνες πάλης σε πρόχειρη παλαίστρα από άμμο ακριβώς πίσω από το εκκλησάκι καθώς και αγώνες δρόμου.
Τα παιδιά βέβαια περίμεναν με μεγάλη αγωνία κάθε χρόνο τις ημέρες του πανηγυριού για να αγοράσουν παιχνίδια και να διασκεδάσουν με τον καραγκιόζη. Βέβαια αυτό δημιουργούσε πρόβλημα στους γονείς που πάντα όμως στερούνταν οι ίδιοι για να χαρούν έστω και λίγο τα παιδιά τους στα δύσκολα εκείνα χρόνια.
altΤα γλέντια ήταν αναπόσπαστο μέρος του πανηγυριού. Διάφορες ομάδες κυρίως νέων διοργάνωναν γλέντια σε κάθε γειτονιά με την συμμετοχή όλου του κόσμου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα γλέντια αυτά ήταν και μια ευκαιρία για τις νέες κοπέλες να γνωρίσουν τον μελλοντικό τους σύζυγο. Είχαν δηλαδή την σημασία της πασαρέλας και του ¨νυφοπάζαρου¨.
Στα γλέντια αυτά έντονη ήταν η παρουσία τροβαδούρων, τραγουδιστριών, ακορντεόν, βιολιών και κιθάρας, όπως και των παραδοσιακών οργάνων, της γκάϊντας, του νταιρέ, του μαντολίνου. Με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να εμφανίζονται οι λατέρνες και τα γραμμόφωνα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των γλεντιών είχαν τα καφενεία που εκείνες τις μέρες μετακόμιζαν στο χώρο της εμποροπανήγυρης από το κέντρο της κωμόπολης.
Είναι γνωστό ότι η πανήγυρη και ο εορτασμός του Πρ. Ηλία δεν σταμάτησαν ούτε και στα χρόνια της Βουλγαρικής κατοχής. Από τα χρόνια της κατοχής και μετά το πανηγύρι εξακολούθησε να γίνεται χάνοντας όμως κάτι από την λάμψη του κυρίως λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι της Προσοτσάνης και της ευρύτερης περιοχής και είχε σαν αποτέλεσμα την μαζική μετανάστευση τους. Από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ξεκίνησε μια προσπάθεια για την αναβάθμιση του η οποία στέφθηκε με επιτυχία και το πανηγύρι μας πλέον έχει αποκτήσει την παλιά του αίγλη.
Ο εορτασμός του Πρ. Ηλία, σήμερα, διαρκεί αρκετές ημέρες και περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, με την ενεργό συμμετοχή της νεολαίας της κωμόπολης μας. Έτσι εκτός από την εμποροπανήγυρη, στην περιοχή που βρίσκεται το εκκλησάκι, γίνονται και άλλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν αθλητικούς αγώνες (καλαθοσφαίρισης, πάλης ποδηλασίας κτλ), παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τους πολιτιστικούς συλλόγους της κωμόπολης μας και άλλων χωριών που μας τιμούν με την παρουσία τους, εκθέσεις λαογραφίας - φωτογραφίας, συναυλίες νεανικών συγκροτημάτων και παραδοσιακά - λαϊκά γλέντια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook