Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 31 επισκέπτες συνδεδεμένους

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1983, ιδρύθηκε ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης " ο Μέγας Αλέξανδρος", από ανήσυχους και δραστήριους γηγενείς ανθρώπους της κωμόπολης μας.

Οι σκοποί του Συλλόγου σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό είναι:

1) Η διατήρηση, προώθηση και ανάπτυξη των προγονικών ηθών, εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας.

2) Η καλλιέργεια της παραδοσιακής μουσικής και των τοπικών χορών που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.

3) Η συλλογή των εθνικών ενδυμασιών, δημοτικών τραγουδιών και χορών της Ελλάδας και κυρίως της Μακεδονίας.

4) Καταγραφή και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και εν γένει τη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς.

5) Άσκηση φιλανθρωπικού έργου.

6) Ανάληψη πρωτοβουλιών για την τόνωση της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

7) Ανάπτυξη και διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού.

Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί περί τα 420 μέλη. Διαθέτει έξι χορευτικά τμήματα με 100 περίπου χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς απ’ όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτούς της Μακεδονίας. Διαθέτει πλούσια ιματιοθήκη με δεκάδες παραδοσιακές φορεσιές της Προσοτσάνης, Έβρου, Φλώρινας, Επισκοπής και Γιδά, έπειτα από χρηματοδότηση του προγράμματος LEADER.

Στο μουσικό τμήμα του Συλλόγου, παιδιά διδάσκονται τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της περιοχής μας, (μακεδονική λύρα, νταχαρέ). Έχει συγκροτηθεί παραδοσιακή ορχήστρα.

Ο Σύλλογος εκπροσώπησε και πρόβαλε επάξια την παράδοση μας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κύπρο, Κροατία (2 φορές), Ελβετία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ιταλία (2 φορές), Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Γερμανία (2 φορές). Επίσης χορευτικά του τμήματα πήραν μέρος σε εκδηλώσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χίο, Καλαμάτα, Ρόδο, Καβάλα, Φλώρινα, Κοζάνη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Καλάβρυτα, Χαλκιδική και σε πολλές άλλες πόλεις και χωριά της Ελλάδος. Φιλοξενεί παράλληλα στην Προσοτσάνη, χορευτικά συγκροτήματα άλλων συλλόγων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Πάγιες ετήσιες εκδηλώσεις του Συλλόγου αποτελούν: η διοργάνωση μουσικοχορευτικών παραστάσεων για:

-α) Γιορτή Μητέρας (2η Κυριακή Μαΐου),

-β) Τοπικό πανηγύρι του Πρ. Ηλία (18 Ιουλίου) συνήθως με φιλοξενούμενο σύλλογο,

ενώ επίσης, διοργανώνει τελετή για την ημέρα μνήμης «Μακεδονικού Αγώνα» (Οκτώβριο) και Χριστουγεννιάτικη παιδική γιορτή στο Λαογραφικό Μουσείο Προσοτσάνης.

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. επιτεύχθη η ανέγερση διώροφου ιδιόκτητου κτιρίου πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Το Πολιτιστικό Κέντρο «ΗΩΣ» έχει εξωτερική «μακεδονική» αρχιτεκτονική ενώ εσωτερικά διαθέτει σύγχρονο σχεδιασμό και εξοπλισμό, με αίθουσες για εκμάθηση χορού – διοργάνωση ομιλιών, έκθεση λαογραφίας, οργανωμένη δανειστική βιβλιοθήκη, βεστιάρια και άλλους βοηθητικούς χώρους.

Από το έτος 2000 έως τα μέσα του 2021 εξέδιδε αδιάκοπα την τοπική πολιτιστική διμηνιαία εφημερίδα «ΗΩΣ», η οποία είχε περί τους 600 συνδρομητές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εφημερίδα βραβεύτηκε το 2009 από το Συμβούλιο Συντακτών ξενόγλωσσου τύπου του Καναδά ως «καλύτερη εκδοτική και οπτική παρουσίαση».

Παράλληλα, διαθέτει ηλεκτρονική σελίδα (prosoma.gr) στο διαδίκτυο με στοιχεία από την Προσοτσάνη και την ιστορία της, πλούσιο φωτογραφικό και λαογραφικό υλικό και αναφορά στις ποικίλες δραστηριότητες του συλλόγου.

Επίσης, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη με όνομα «Ανέστης Βλάχος», προς τιμήν του αείμνηστου συμπατριώτη μας και μεγάλου ηθοποιού, η οποία αριθμεί πλέον των 4.500 βιβλίων λογοτεχνικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος για την περιοχή μας και την Ελλάδα γενικότερα. Η βιβλιοθήκη συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα βιβλία, έπειτα από δωρεές ιδιωτών και εκδοτικών οίκων.

Λειτουργεί λαογραφική έκθεση με δεκάδες αντικείμενα (αγροτικά εργαλεία, οικοσυσκευές, είδη προικός, κ.α.) από τα τέλη του 19ου και του 20ου αιώνα τα οποία συγκεντρώθηκαν έπειτα από δωρεές ιδιωτών.

Συγκεντρώνει φωτογραφικό υλικό από την κοινωνική-οικονομική ζωή της παλιάς Προσοτσάνης και κατά καιρούς διοργανώνει εκθέσεις λαογραφίας και παλιάς φωτογραφίας.

Πραγματοποιήσε το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο «Η Προσοτσάνη και η ιστορία της» σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Προσοτσάνης το έτος 2018 και εξέδωσε τα Πρακτικά του.

Σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια σε διάφορες θεματικές ενότητες που ενδιέφεραν τα μέλη του Συλλόγου όπως: λαογραφίας, ιστορίας, ξένων γλωσσών, διατροφής, πρώτων βοηθειών, δικαιώματα καταναλωτή κ.α.

Πραγματοποιήθηκαν δενδροφυτεύσεις περιαστικού πρασίνου και καθαρισμούς πάρκων, συμβάλλοντας στην οικολογική αναβάθμιση της περιοχής.

Μαζί με άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία υπό τον τίτλο «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» με έδρα τη Δράμα, συμμετέχοντας σε πλούσιες και σημαντικές δράσεις της όπως: διεξαγωγή συνεδρίων, χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων, ομιλιών, ημερίδων, έκδοση βιβλίων, κ.α. Επίσης, αποτελεί μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.


Το σημερινό Δ.Σ. (2024-25):

1. Παπαδόπουλος Κων/νος Πρόεδρος

2. Μελενεκλής Γεώργιος Αντιπρόεδρος

3. Κινατζίδου Παναγιώτα Γεν. Γραμματέας

4. Μελενικλή Γεωργία Ταμίας

5. Χαμπίδου Άννα Έφορος Δημοσίων Σχέσεων

6. Παράσχου Σοφία Μέλος

7. Γεωργίτσα Κωνσταντίνα Μέλος

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook