Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών  

Επισκέπτες
Έχουμε 46 επισκέπτες συνδεδεμένους

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1983, ιδρύθηκε ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης " ο Μέγας Αλέξανδρος", από ανήσυχους και δραστήριους γηγενείς ανθρώπους της κωμόπολης μας.

Οι σκοποί του Συλλόγου σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό είναι:

1) Η διατήρηση, προώθηση και ανάπτυξη των προγονικών ηθών, εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας.

2) Η καλλιέργεια της παραδοσιακής μουσικής και των τοπικών χορών που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας.

3) Η συλλογή των εθνικών ενδυμασιών, δημοτικών τραγουδιών και χορών της Ελλάδας και κυρίως της Μακεδονίας.

4) Καταγραφή και ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και εν γένει τη διαφύλαξη της πολιτισμικής κληρονομιάς.

5) Άσκηση φιλανθρωπικού έργου.

6) Ανάληψη πρωτοβουλιών για την τόνωση της οικολογικής και περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών.

7) Ανάπτυξη και διάδοση της ιδέας του εθελοντισμού.

Σήμερα ο Σύλλογος αριθμεί περί τα 400 μέλη. Διαθέτει επτά χορευτικά τμήματα με 100 περίπου χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς απ’ όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερη έμφαση σ’ αυτούς της Μακεδονίας. Διαθέτει ιματιοθήκη με δεκάδες παραδοσιακές φορεσιές της Προσοτσάνης, Έβρου, Φλώρινας, Επισκοπής και Γιδά.

Στο μουσικό τμήμα του Συλλόγου, παιδιά διδάσκονται τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της περιοχής μας, (γκάιντα, μακεδονική λύρα, νταχαρέ). Έχει συγκροτηθεί παραδοσιακή ορχήστρα με το όνομα «Αγριάνες».

Ο Σύλλογος εκπροσώπησε και πρόβαλε επάξια την παράδοση μας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κύπρο, Κροατία (2 φορές), Ελβετία, Βουλγαρία, Τουρκία, Ιταλία (2 φορές), Τσεχία, Ουγγαρία και Γερμανία (2 φορές), Ρουμανία. Επίσης χορευτικά του τμήματα πήραν μέρος σε εκδηλώσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χίο, Καλαμάτα, Ρόδο, Καβάλα, Φλώρινα, Κοζάνη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Καλάβρυτα, Χαλκιδική και σε πολλές άλλες πόλεις και χωριά της Ελλάδος. Φιλοξενεί παράλληλα στην Προσοτσάνη, χορευτικά συγκροτήματα άλλων συλλόγων από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αναπτύσσοντας ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Κορυφαίες ετήσιες εκδηλώσεις αποτελούν: η Γιορτή Μητέρας (Μάιο) και το παραδοσιακό γλέντι «Πλάτανος» (στα μέσα Ιουλίου). Ακόμη, η κεντρική χορευτική παράσταση όλων των χορευτικών τμημάτων μαζί με φιλοξενούμενο σύλλογο, τις ημέρες του εορτασμού της πανήγυρης του Προφήτη Ηλία.

Από το έτος 2000 εκδίδει αδιάκοπα την τοπική πολιτιστική διμηνιαία εφημερίδα «ΗΩΣ», η οποία έχει περί τους 1000 συνδρομητές σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η εφημερίδα βραβεύτηκε το 2009 από το Συμβούλιο Συντακτών ξενόγλωσσου τύπου του Καναδά ως «καλύτερη εκδοτική και οπτική παρουσίαση».

Παράλληλα, διαθέτει ηλεκτρονική σελίδα (prosoma.gr) στο διαδίκτυο με στοιχεία από την Προσοτσάνη και την ιστορία της, πλούσιο φωτογραφικό και λαογραφικό υλικό και αναφορά στις ποικίλες δραστηριότητες του συλλόγου. Μέσα από την ιστοσελίδα λειτουργεί όλο το 24ωρο ραδιόφωνο με παραδοσιακή μουσική.

Επίσης, λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, με τη συνδρομή του συμπατριώτη μας και μεγάλου ηθοποιού Ανέστη Βλάχου, η οποία αριθμεί πλέον των 3.000 βιβλίων λογοτεχνικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος για την περιοχή μας και την Ελλάδα γενικότερα. Η βιβλιοθήκη συνεχώς εμπλουτίζεται με νέα βιβλία, έπειτα από δωρεές ιδιωτών και εκδοτικών οίκων.

Διοργανώσαμε μεγάλες εκθέσεις λαογραφίας και παλιάς φωτογραφίας από την κοινωνική-οικονομική ζωή της παλιάς Προσοτσάνης. Διοργανώσαμε το 1ο Επιστημονικό Συνέδριο για την ιστορία της Προσοτσάνης και εκδώσαμε το βιβλίο των Πρακτικών. Σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων πραγματοποιήσαμε σεμινάρια σε διάφορες θεματικές ενότητες όπως λαογραφίας, ιστορίας, ξένων γλωσσών, διατροφής, πρώτων βοηθειών, κ.α. Πραγματοποιήσαμε δενδροφυτεύσεις περιαστικού πρασίνου, συμβάλλοντας στην οικολογική αναβάθμιση της περιοχής.

Ομάδα από μέλη του συλλόγου, ερευνά και καταγράφει τα ήθη και τα έθιμα των γηγενών κατοίκων της Προσοτσάνης, καθώς και την τοπική ιστορία, με σκοπό στο μέλλον να εκδοθούν σε βιβλία και να γίνουν κτήμα όλων των κατοίκων της. Το 2008 εκδώσαμε ημερολόγιο-ατζέντα των ετών 2008-2012 όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται η τοπική ιστορία, τα τουριστικά αξιοθέατα του νομού, οι δράσεις του συλλόγου, παλιό φωτογραφικό υλικό και άλλα χρήσιμα στοιχεία.

Μαζί με άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους ίδρυσε την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία υπό τον τίτλο «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» με έδρα τη Δράμα. Συμμετέχει σε πλούσιες και σημαντικές δράσεις της όπως: διεξαγωγή συνεδρίων, χορευτικών και μουσικών εκδηλώσεων, ομιλιών, ημερίδων κτλ. Επίσης, αποτελεί μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων.

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. επιτύχαμε την ανέγερση διώροφου ιδιόκτητου κτιρίου πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Συλλόγου μας. Το Πολιτιστικό Κέντρο «ΗΩΣ» με εξωτερική «μακεδονική» αρχιτεκτονική που εσωτερικά διαθέτει σύγχρονο σχεδιασμό και εξοπλισμό, με αίθουσες για εκμάθηση χορού – διοργάνωση ομιλιών, έκθεση λαογραφίας, οργανωμένη δανειστική βιβλιοθήκη, βεστιάρια και βοηθητικούς χώρους.


Το σημερινό Δ.Σ. (2020-21):

1. Παπαδόπουλος Κων/νος Πρόεδρος

2. Γεωργίτσας Σταύρος Αντιπρόεδρος

3. Αραμπατζής Ιωάννης Γεν. Γραμματέας

4. Μελενικλή Γεωργία Ταμίας

5. Κινατζίδου Παναγιώτα Έφορος Δημοσίων Σχέσεων

6. Παράσχου Σοφία Μέλος

7. Μούτσιου Μαρία Μέλος

 
Radio ΗΩΣ


Ανοίξτε τον player σε νέο παράθυρο
(για καλύτερη ακρόαση)

Εδώ ακούτε μόνο παραδοσιακή μουσική!

Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

alt

Αποκτήστε το Βιβλίο Ημερολόγιο του Συλλόγου


stamps

Αποκτήστε τα συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook