Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 52 επισκέπτες συνδεδεμένους

Εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη 2003

altΝοητή επιστροφή στα χρόνια του Βυζαντίου, αποτέλεσε η εκδρομή που οργανώθηκε από τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και το ταξιδιωτικό γραφείο COSMOPOLIS της Δράμας. Εικόνες που με το μυαλό μας πλάθαμε όταν διδασκόμασταν την ιστορία του Βυζαντίου, ζωντάνεψαν μπροστά μας βλέποντας όλα αυτά τα μνημεία του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού στη «Βασιλεύουσα», την Κωνσταντινούπολη. Την  μοναδική πόλη που είναι χτισμένη πάνω σε δύο ηπείρους, σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών και θρησκειών.

Ξεκινήσαμε το βράδυ της Παρασκευής 13 Ιουνίου 2003, το τριήμερο ταξίδι μας. Έπειτα από ένα οκτάωρο με τις αναγκαστικές στάσεις στην Ξάνθη, τους Κήπους (σύνορα) και τη Ραιδεστό, φτάσαμε το πρωί του Σαββάτου στην Κωνσταντινούπολη. Μια τεράστια πόλη απλώνεται μπροστά μας, μια πόλη με τεράστιες αντιθέσεις. Αριστερά του αυτοκινητόδρομου, πάνω σε λόφους, πολυτελείς κατοικίες με πισίνες, δεξιά σε άλλους λόφους χαμόσπιτα χωρίς δρόμους και ηλεκτρικό ρεύμα. Όπως μας πληροφορεί η ξεναγός μας, το μήκος της πόλης ξεπερνά τα 120 χιλιόμετρα και ο πληθυσμός τα 15 εκατομμύρια.

Προχωρώντας προς το κέντρο της πόλης συναντάμε τα Θεοδοσιανά τοίχοι, τη «Χρυσή Πύλη», την Κερκόπορτα κ.α. Πρώτη μας επίσκεψη, η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, όπου βρίσκονται οι τάφοι των Πατριαρχών και επιφανών Ελλήνων της Πόλης και το αγίασμα με το «θαύμα» των μισοτηγανισμένων ψαριών. Επόμενος σταθμός η εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών, ιστορική εκκλησία καθώς σε αυτή για πρώτη φορά το 610 μ.Χ. από τον Πατριάρχη Σέργιο ψάλθηκε το «Υπερμάχω…». Η πρωινή ξενάγηση κλείνει με επίσκεψη στο ανάκτορο Ντολμά-Μπαχτσέ στις ακτές του Βοσπόρου. Χρειάστηκαν 13 χρόνια (1843-1856) για να χτιστεί το πολυτελές αυτό ανάκτορο, από τον αρμενικής καταγωγής αρχιτέκτονα Καραμπέτ Μπαλιάν. Η πολυτέλεια και η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο. Μια προσπάθεια για επίδειξη δύναμης από τους σουλτάνους προς τους ξένους πρεσβευτές, στα χρόνια που άρχισε η πτώση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

«Θέλω να πιω όλο τον Βόσπορο…» λέει το γνωστό τραγούδι, αυτοί οι στίχοι έρχονται στο νου καθώς το μικρό καραβάκι ξεκινάει από το λιμανάκι κοντά στο ανάκτορο Ντολμά-Μπαχτσέ για την απογευματινή βόλτα στα νερά του Βοσπόρου. Η θέα της πόλης που απλώνεται κατά μήκος του Βοσπόρου καταπληκτική. Από εδώ, την μέση του Βοσπόρου, μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί διάλεξαν οι Μεγαρείς αυτό τα σημείο για να χτίσουν το Βυζάντιο.

Κυριακή 15 Ιουνίου, η Αγία Σοφία ορθώνεται μπροστά μας. Από την σημερινή πλατεία του Ιπποδρόμου, (σύμβολο της δύναμης του λαού στα βυζαντινά χρόνια) με τον αιγυπτιακό οβελίσκο και την στήλη του Κωνσταντίνου του Πορφυρογέννητου, κατευθυνόμαστε προς την Αγία Σοφία. Το σημείο αναφοράς του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, το αρχιτεκτονικό αριστούργημα που δεν μπόρεσαν παρ’ όλες τις προσπάθειες τους να αντιγράψουν οι Τούρκοι. Από την Πατριαρχική Πύλη μπαίνουμε στο εσωτερικό του ναού (μουσείο για τους Τούρκους), είναι δύσκολο να μεταφερθούν στο χαρτί τα αισθήματα που γεννιούνται. Ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση νιώθει κανείς με την επίσκεψη στο Πατριαρχείο.

Το υπόλοιπο της Κυριακής αφιερώνεται σε μια μικρή βόλτα στην θάλασσα του Μαρμαρά και τα πανέμορφα Πριγκηπονήσια, τόποι εξορίας κατά τα χρόνια του Βυζαντίου, σήμερα παραθεριστικά κέντρα. Η τελευταία μέρα στην Πόλη περιλάμβανε επίσκεψη στην Μονή της Χώρας, μια εκκλησία  που και αυτή έχει μετατραπεί σε μουσείο και η οποία είναι στολισμένη με ωραιότατα  βυζαντινά ψηφιδωτά  και τοιχογραφίες. Ακολουθούν οι απαραίτητες αγορές αναμνηστικών στην περίφημη κλειστή αγορά (καπαλί τσαρσί). Τρεις μέρες στην Πόλη, όπου και αν γυρίσεις θα αντικρίσεις κάτι Ελληνικό, κάτι Χριστιανικό. Είναι τρομερά δύσκολο να αντικρίζει κανείς όλα αυτά τα  βεβηλωμένα μνημεία  του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού με ξένα σύμβολα.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook