Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 42 επισκέπτες συνδεδεμένους

Πρόγραμμα προμήθειας παραδοσιακών φορεσιών μέσω CLLD/ LEADER

Λοιπές Δράσεις

pinakidaΈπειτα από την υπ’ αριθμ. 108/30-3-2018 πρόσκληση της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. η οποία υλοποιεί το πρόγραμμα CLLD/ LEADER για το νομό Δράμας, υποβλήθηκε από τον Μουσικοχορευτικό Σύλλογο Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» πρόταση για την «Κατασκευή – αγορά παραδοσιακών φορεσιών», η οποία έτυχε θετικής αξιολόγησης.

Η προϋπολογισθείσα και τελικά εγκριθείσα δαπάνη προμήθειας φορεσιών μας ανέρχεται συνολικά στο ποσό των 34.478,20 € με το ΦΠΑ, αποτελεί δημόσια δαπάνη σε ποσοστό 100% και αποτελείται: α) από την ενωσιακή συμμετοχή η οποία καλύπτεται από Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης ύψους 90% και β) την εθνική συμμετοχή του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ύψους 10%.

altΗ ένταξη έγινε στο μέτρο 19, υπομέτρο 19.2, δράση 19.2.4, υποδράση 19.2.4.5 «Στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κοινωνικό-οικονομικών πτυχών, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών/ συνεδριακών κέντρων, μουσείων, πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου-μύλοι, γεφύρια)».

altΜετά την από 24-2-2020 υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Συλλόγου μας και της Αναπτυξιακής Εταιρίας Δράμας Α.Ε. διενεργήθηκε πρόχειρος διαγωνισμός με ενσφράγιστες προσφορές στις 3-4-2020 αλλά αναδείχθηκε άγονος λόγω μη κατάθεσης προσφοράς από κανένα προμηθευτή. Ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε στις 7-7-2020 κατά τον οποίο αναδείχθηκε προμηθεύτρια η Βρεττά Πελαγία από τη Σκύδρα Πέλλας (μοναδική υποψήφια) η οποία κατέθεσε οικονομική προσφορά συνολικού ποσού 33.114,20με το ΦΠΑ.

Οι παραδοσιακές φορεσιές που αιτηθήκαμε από το πρόγραμμα είναι:

  1. Γυναικείες φορεσιές παντρεμένης Προσοτσάνης 14 τεμ.
  2. Νυφιάτικες φορεσιές Προσοτσάνης 7 τεμ.
  3. Γυναικείες φορεσιές Αρραβωνιασμένης Προσοτσάνης 7 τεμ.
  4. Κοριτσίστικες φορεσιές Προσοτσάνης 20 τεμ.
  5. Ανδρικές φορεσιές Προσοτσάνης 12 τεμ.
  6. Αγορίστικες φορεσιές Προσοτσάνης 12 τεμ.
  7. Ανδρικές φορεσιές Επισκοπής 4 τεμ. (υπάρχουν άλλες 8 τέτοιες καθώς και 14 φορεσιές γυναικείες Γιδά από προηγούμενο LEADER).
  8. Ανδρικές φορεσιές Έβρου 12 τεμ. (υπάρχουν αντίστοιχες γυναικείες).

Σύνολο 88 φορεσιές (48 γυναικείες και 40 ανδρικές).

Στις 6-11-2020 παραλάβαμε, με καθυστέρηση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, την πρώτη παρτίδα και συγκεκριμένα: 8 τεμ. γυναικείες φορεσιές παντρεμένης Προσοτσάνης και 6 τεμ. ανδρικές φορεσιές Προσοτσάνης. Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τμηματικά μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με τη σύμβαση που υπογράψαμε. Με την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, το βεστιάριο του Συλλόγου μας θα διαθέτει (μαζί με αυτές του προηγούμενου LEADER του έτους 2015) συνολικά 110 ολοκαίνουργιες παραδοσιακές φορεσιές (62 γυναικείες και 48 ανδρικές) από την Προσοτσάνη (ντόπια), την Κ. Μακεδονία (Γιδά, Επισκοπής) και την Θράκη (Μεταξάδων Έβρου), για όλες τις ηλικίες και τα φύλα.

Ευελπιστούμε σύντομα οι χορευτές μας να τις φορέσουν και να προβάλλουν και πάλι τον μακεδονικό πολιτισμό (ενδυμασία, χορό, τραγούδια, έθιμα κτλ) σε εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως και πριν κορωνοϊού εποχή.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook