Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών  

Επισκέπτες
Έχουμε 88 επισκέπτες συνδεδεμένους

Βιβλιοπαρουσίαση "ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 1916–18"

Ομιλίες

alt

Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας εξέδωσε με το "Επίκεντρο" το βιβλίο του καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Α.Π.Θ. κ. Σπυρίδωνα Σφέτα "ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 1916 – 1918" βασιζόμενο κυρίως σε ελληνικές και γερμανικές αρχειακές πηγές.

Η περίοδος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή μας είναι μια επιμελώς αποσιωπημένη και ενοχοποιημένη - λόγω του εθνικού διχασμού - πτυχή της ιστορίας μας με τις ιστορικές συνέπειες και τα θλιβερά επακόλουθά του. Το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας, που βασικός πυλώνας του είναι η εντρύφηση στην τοπική μας ιστορία, επιδιώκει να δώσει το δικό του στίγμα και να αφήσει το αποτύπωμά του ως συνεισφορά και πολύτιμη βιβλιογραφική συμβολή για την εκατονταετηρίδα από τη λήξη του «Μεγάλου Πολέμου», πέραν των άλλων δράσεών του.

Σκοπός μας δεν είναι να προβάλουμε τις αγριότητες του πολέμου και τις μεθόδους εξόντωσης των Ανατολικομακεδόνων από τους ομόδοξους γείτονές μας, ούτε να αναφέρουμε τα θύματα της βουλγαρικής θηριωδίας για να δημιουργήσουμε συναισθηματική φόρτιση. Σκοπός μας είναι να ενδυναμώσουμε αξιόπιστα και αποτελεσματικά την πεποίθηση πως η μνημόνευση των πολύπαθων μαρτύρων προγόνων μας της περιόδου 1916-1918 και η απόδοση της προσήκουσας τιμής στα θύματα αυτά. Επίσης, η υπόμνηση της λεηλασίας και η διεκδίκηση της επιστροφής των κλοπιμαίων εκκλησιαστικών κειμηλίων και χειρόγραφων κωδίκων ανεκτίμητης ιστορικής και υλικής αξίας της Ιεράς Μονής Εικοσιφοίνησσας, αποτελεί ιερό καθήκον μας, διότι όλα τα παραπάνω είναι πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας.

Ευελπιστούμε:

1. Να αναζωπυρώσουμε το ενδιαφέρον για την περίοδο 1916 – 1918, ώστε να συμβάλλουμε στην εκμάθηση όσων επιθυμούν να γνωρίσουν την ιστορία της πολύπαθης περιοχής μας.

2. Να οδηγηθούμε στην οφειλόμενη ιστορική αποκατάσταση με την αναγνώριση από πλευράς της Πολιτείας ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ των ΘΥΜΑΤΩΝ της Βουλγαρικής Κατοχής 1916 - 1918 στην Ανατολική Μακεδονία (νομοί Δράμας, Καβάλας και Σερρών).

3. Να συμπληρώσουμε ενδεχομένως πτυχές και σελίδες της ορθής ιστορικής μνήμης, που ανέδειξε η επιτυχημένη Ζ’ επιστημονική Συνάντηση: «Η Δράμα και η Περιοχή της κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Ενσωμάτωση, δεύτερη Κατοχή, Ανασυγκρότηση» και τις ενέργειες και δράσεις της ιεράς μητρόπολης Δράμας.

4. Να θέσουμε νέα ερευνητικά ερωτήματα.

Η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στο δραμινό κοινό, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 3 Οκτωβρίου 2020 στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, παρουσία του συγγραφέα, καθηγητή του Α.Π.Θ. κ. Σπύρο Σφέτα, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε με τη συγκέντρωση και αποκωδικοποίηση του πρωτογενούς υλικού από ελληνικές και γερμανικές πηγές. Επίσης, αναφέρθηκε εν συντομία στα σημαντικότερα γεγονότα της περιόδου αυτής (διπλωματικά και πολεμικά), δίνοντας έμφαση στις τραγικές καταστάσεις που βίωσε ο τοπικός πληθυσμός της Ανατολικής Μακεδονίας κάτω από τη βουλγαρική αυτή κατοχή. Μάλιστα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως γενοκτονία, γιατί αποδεικνύεται ότι υπήρχε σχέδιο εκ μέρους των Βουλγαρικών αρχών εξόντωσης (αρχικά με την πείνα και έπειτα με τον υποχρεωτικό εκτοπισμό-αιχμαλωσία) του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού, με απώτερο σκοπό να ενσωματωθεί η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας στη Βουλγαρία.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με ένα τοπικό ιστορικό τραγούδι που αναφέρεται στα μαρτύρια των εκτοπισμένων – αιχμαλώτων Ελλήνων, από τη φωνή της Μαρίας Κιάκου, υπό τους ήχους τοπικών παραδοσιακών οργάνων. Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά διαδικτυακά μέσα από την ιστοσελίδα μας και είναι διαθέσιμη για προβολή στο youtube.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Δράμας κ. Κων/νος Μπλούχος, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. για τον πολιτισμό κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ο αναπλ. δήμαρχος Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, εκπρόσωποι αρχών και φορέων. Επιστολή έστειλε η βουλευτής Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου και ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρίας Σερρών – Μελενίκου κος Θωμάς Πέννας.

Το βιβλίο μπορείτε να το αποκτήσετε από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους που απαρτίζουν το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας δηλαδή Καλής Βρύσης, Μοναστηρακίου, Ξηροποτάμου, Παγονερίου, Πετρούσας, Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» και Πύργων.

Να ευχηθούμε καλοτάξιδο στο βιβλίο και να εμπλουτίσει τις βιβλιοθήκες των συμπατριωτών μας!

Δες το βίντεο της εκδήλωσης πατώντας εδώ.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook