Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 68 επισκέπτες συνδεδεμένους

Μνημείο Ηρώων 29ης Σεπτεμβρίου 1941

altΦέτος συμπληρώνονται 79 χρόνια από την εξέγερση της 29ης Σεπτεμβρίου 1941, η οποία ήταν πρώτη στην Ελλάδα (και η 2η πανευρωπαϊκά μετά από αυτή των Σέρβων) που εκδηλώθηκε ως απελευθερωτικό κίνημα και αντίσταση κατά των ναζιστών και των συμμάχων τους (δηλ. τους Βουλγάρους). Η ηρωική και παράτολμη ενέργεια αυτή, στοίχησε τις ζωές 148 κατοίκων της Προσοτσάνης (και εκατοντάδων ακόμη στα υπόλοιπα χωριά του Δήμου μας και του νομού Δράμας), ως αποτέλεσμα των αντιποίνων εκ μέρος των Βουλγάρων που ακολούθησαν. Αρχικά, συγκέντρωσαν τους άνδρες Έλληνες Προσοτσανιώτες στην παλιά Βουλγάρικη εκκλησία (σημερινό Κέντρο Κοινότητας του Δήμου) και τις Ελληνίδες γυναίκες δίπλα, στα Α’ & Β’ Δημοτικά Σχολεία. Αφού έγινε η διαλογή, επιλεγήκαν στη συνέχεια περί τους 120 άνδρες οι οποίοι οδηγήθηκαν την επόμενη ημέρα με φορτηγά στη γέφυρα του ποταμού Αγγίτη στον δρόμο προς Αλιστράτη, όπου και εκτελέστηκαν. Εκτελέσεις μεμονωμένων ατόμων έγιναν και σε άλλα σημεία της Προσοτσάνης. Για τη θυσία τους αυτή, η Προσοτσάνη χαρακτηρίστηκε ως «μαρτυρική πόλη» με το Π.Δ. 49 (ΦΕΚ 79/1-6-2017), έπειτα από πρόταση του Συλλόγου μας, την ετοιμασία του φακέλου από τον κ. Πασχαλίδη Δημήτριο και την ομόφωνη σύμφωνη γνώμη Δημοτικού και Τοπικού Συμβουλίου Προσοτσάνης.

Κενοτάφιο με τα οστά όσων βρέθηκαν, στήθηκε αρκετά χρόνια μετά (1990), με αναγραφέντα πλέον όλα τα ονόματα των φονευθέντων (148), στην είσοδο των νεκροταφείων Προσοτσάνης, όπου κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη τους. Μνημείο επίσης στήθηκε στον τόπο της εκτέλεσης δίπλα στη γέφυρα του Αγγίτη, καθώς και στην είσοδο της Προσοτσάνης προς Πετρούσα, όπου έπεσαν οι πρώτοι Προσοτσανιώτες νεκροί μετά από μάχη που έδωσαν κατά των Βουλγάρων στρατιωτών που κατέφθασαν για να πνίξουν στο αίμα την εξέγερση. Επίσης, για υπενθύμιση της επετείου, δόθηκε η ημερομηνία αυτή σε οδό, κάθετη της πλατείας από τη δυτική πλευρά.

mnimeio_02Πρόσφατα, μετά από ενέργειες του αντιδημάρχου κ. Αλέξανδρου Ψωμά, βρέθηκε ένα σημαντικό μέρος από το παλιό μαρμάρινο Μνημείο Ηρώων, ευτυχώς το τμήμα με τις απεικονιζόμενες μορφές. Το Μνημείο είχε στηθεί στο κάτω μέρος της παλιάς πλατείας το 1954, όπως μαρτυρούν πολλές φωτογραφίες της εποχής εκείνης, για την κατάθεση στεφάνων στους Έλληνες ήρωες πεσόντες (γενικώς για κάθε εθνική επέτειο). Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 με την ανάπλαση της πλατείας και την τοποθέτηση νέου Μνημείου στην πλατεία Ηρώων (όπου βρίσκεται και σήμερα), το παλιό Μνημείο εξαφανίστηκε και κανένας δεν γνώριζε που είχε καταλήξει.

Έπειτα από τα παραπάνω, προτείνουμε την επισκευή του παλιού Μνημείου Ηρώων και την τοποθέτησή του επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου, ανάμεσα από τις αυλές του Α’ Δημοτικού Σχολείου και του Κέντρου Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου, προς ανάμνηση του χώρου όπου ξεκίνησαν οι αναφερθέντες εκτελέσεις. Στο σημείο αυτό έπεσε ένας από τους πρώτους νεκρούς, ο νεαρός Μενέλαος Μελαχρινός. Στον ίδιο χώρο πρέπει να προστεθεί και ένας πίνακας-σταντ όπου θα αναγράφεται η περίληψη των γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκεί στις 29 & 30 Σεπτεμβρίου 1941. Εκτός από συμβολικό, το προτεινόμενο σημείο είναι και κεντρικό (λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία, υπό την σκέπη του ιστορικού πλάτανου) και κατά συνέπεια ορατό από όλους τους επισκέπτες της Προσοτσάνης. Με αυτό τον τρόπο γίνεται περισσότερο γνωστή μέρος της τοπικής μας ιστορίας. Το κόστος για τον Δήμο θα είναι πολύ μικρό (συντήρηση – κόλληση της μαρμάρινης πλάκας, κατασκευή βάθρου τοποθέτησης, πίνακας-σταντ) και θα βρει μια περίοπτη θέση και χρησιμότητα το παλιό εξαφανισθέν για πολλά χρόνια μνημείο.

Οι Έλληνες από την αρχαιότητα έχουμε την παράδοση να τιμούμε τους ήρωες, γιατί έτσι επιτυγχάνεται η ιστορική γνώση και η συλλογική φυλετική συνείδηση. Έτσι, διδάσκονται και οι επόμενες γενιές. Θα αποτελέσει συνεπώς σημείο μνήμης και τιμής, το έργο αυτό.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή συμβολή στην υλοποίηση του παραπάνω έργου. Ευελπιστούμε ότι η πρότασή μας θα τύχει της στήριξης όλων των αποδεκτών της επιστολής αυτής και θα υλοποιηθεί άμεσα, ή το αργότερο (λόγω λίγου εναπομείναντος χρόνου για φέτος) με τη συμπλήρωση των 80 χρόνων από την εξέγερση (το έτος 2021), με μια σεμνή τελετή αποκαλυπτηρίων.

Από το Δ.Σ.

 

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook