Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών  

Επισκέπτες
Έχουμε 70 επισκέπτες συνδεδεμένους

Παρουσίαση Πρακτικών Συνεδρίου - cd Σάσας Παπαλάμπρου

Λοιπές Δράσεις

alt

Την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018 μετά τις 8:00 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου Δράμας στα πλαίσια των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας η παρουσίαση του βιβλίου - τόμου των Πρακτικών του Συνεδρίου που πρόσφατα κυκλοφόρησε.

Το Συνέδριο έλαβε χώρα στη Δράμα στις 16, 17 & 18 Νοεμβρίου 2012 με θέμα: «Από τον Μακεδονικό Αγώνα … στην απελευθέρωση της Δράμας», στο πλαίσιο προγραμματισμού εκδηλώσεων εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Δράμας και την ένταξή της στον εθνικό κορμό με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913.

Ο τόμος ήταν αδύνατον να εκδοθεί χωρίς τη χορηγία της ΔΕΚΠΟΤΑ γι’ αυτό ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον Πρόεδρό της κ. Γιώργο Ψαρρά.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ιωάννης Παπουτσής δίνοντας το στίγμα της.

Την παρουσίαση του βιβλίου - τόμου των Πρακτικών του Συνεδρίου έκανε ο δρ φιλολογίας κ. Γεωργιάδης Θ. Νίκος ο οποίος επιμελήθηκε μαζί με τον συνάδελφό του επίσης δρ. ιστορίας κ. Ριτζαλέο Βασίλη της έκδοσης αυτής.

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της εκδήλωσης πλαισίωσε η χορωδία του ελληνικού βυζαντινού χορού «ΟΙ ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΙ» και η παραδοσιακή χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Δράμας, που διεύθυνε ο Γιάννης Τουϊτσμές, από τους παλαιότερους μαθητές του Διευθυντή μονωδιών άρχοντα πρωτοψάλτη κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, ο οποίος για λόγους υγείας δεν ήταν παρόν στην εκδήλωση, καθώς και οργανοπαίκτες από το Μοναστηράκι Δράμας, οι οποίοι τραγούδησαν ιστορικά τραγούδια του "Μακεδονικού Αγώνα" από την περιοχή μας.

Ιδιαίτερη συγκίνηση έδωσαν οι φωνές του κ. Σιλλού Ιωάννη και της κ. Κιάκου - Βαγενά Μαρίας.

Η πολύτιμη αυτή έκδοση είμαστε σίγουροι ότι θα συμβάλει στην πολιτιστική και ιστορική μας αυτογνωσία και θα δώσει πρόσοδο στις φυλαγμένες δικές μας ιστορικές τοπικές μνήμες και γνώσεις, χρήσιμα στοιχεία για την πνευματική μας οχύρωση ώστε η κοινωνία μας να προχωρεί δημιουργικά δείχνοντας την πορεία, η οποία φανερώνει τον αδιάλειπτο δεσμό χρόνου και μνήμης, και που ευχής έργο θα είναι, το βιβλίο αυτό να κοσμεί κάθε δραμινό σπίτι.

Παρουσιάστηκε επίσης ο μουσικός δίσκος (cd) της συμπατριώτισσας και συντοπίτισσάς μας Σάσας Παπαλάμπρου που περιέχει ακούσματα και από την περιοχή μας και συγκεκριμένα το παραδοσιακό τραγούδι "Μαντζουράνα" από το Μοναστηράκι Δράμας.

Η εργασία της αναδεικνύει τον ελληνικό μουσικό πλούτο και τη συνδρομή του στο παγκόσμιο μουσικό ρεύμα. Τα τραγούδια του cd είναι ελληνικά παραδοσιακά κομμάτια τα οποία κατάγονται από διάφορες γεωγραφικές περιοχές της χώρας καθώς έχουν εμποτιστεί με σύγχρονα μουσικά στοιχεία έτσι ώστε να μπορούν να απευθυνθούν τόσο στο ελληνικό κοινό όσο και στο κοινό του εξωτερικού και της διασποράς.

Το cd της Σάσας Παπαλάμπρου (SASSA PAPALAMPROU / CRAMA - CD) προλόγισε και παρουσίασε ο καθηγητής μουσικής και πρώην διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Δράμας κ. Δρεμέτσικας Χρήστος, ενώ ακολούθησε η ζωντανή εκτέλεση ορισμένων κομματιών του cd από την ίδια τη δημιουργό.

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους της Ι. Μητροπόλεως Δράμας ο αρχιμανδρίτης κ. Γεράσιμος Βλατίτσης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο αντιδήμαρχος Δράμας κ. Άγγελος Σολάκης, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Κων/νος Παπαδόπουλος, ενώ την παρακολούθησαν εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, το σύνολο σχεδόν των δραμινών εισηγητών του συνεδρίου και πλήθος κόσμου.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook