Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 34 επισκέπτες συνδεδεμένους

ΠΡΑΓΑ 2012

altΟ Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης «ο Μέγας Αλέξανδρος» προσκλήθηκε να συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, την Πράγα. Στο εν λόγω φεστιβάλ συμμετείχαν επίσης σύλλογοι από Ισπανία, Ρουμανία, Τουρκία και Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Πέλλα). Η αποστολή του Συλλόγου μας αποτελούνταν από συνολικά 51 άτομα, χορευτές δύο τμημάτων (ενηλίκων και εφηβικό), το μουσικό μας σχήμα «Αγριάνες», οδηγοί και συνοδοί.

Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας το πρωί του Σαββάτου 21 Ιουλίου 2012 από την Προσοτσάνη και αφού διασχίσαμε τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία, φθάσαμε στην Τσεχία και στη συνέχεια στην Πράγα το μεσημέρι της επόμενης ημέρας. Το βράδυ πραγματοποιήσαμε την πρώτη γνωριμία με τα αξιοθέατα της πόλης.

altΤο πρωί της Δευτέρας 23 Ιουλίου πραγματοποιήσαμε ξενάγηση στη μαγευτική πόλη της Πράγας, η οποία εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την αρχιτεκτονική των παλαιών κτιρίων της (ναοί, παλάτια, κυβερνητικά κτίρια, πανεπιστήμιο, βιβλιοθήκη κ.α.) στον τμήμα της παλιάς πόλης η οποία κτίστηκε τον 10ο αιώνα. Διασχίσαμε με καραβάκι τον ποταμό Μόλδαβα ο οποίος είναι παραπόταμος του Δούναβη, θαυμάζοντας τις τοξωτές γέφυρες με κυριότερη αυτή του Καρόλου που είναι στολισμένη με αγάλματα και αψίδες. Το σημαντικότερο ίσως μνημείο, αποτελεί το Αστρονομικό Ρολόι το οποίο κατασκευάστηκε το 1410 και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Περπατώντας κανείς στους δρόμους της παλιάς πόλης, αισθάνεται πως βρίσκεται σε περασμένες εποχές, αιώνες πριν.

altΤο απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε παρέλαση όλων των συμμετεχόντων στο φεστιβάλ χορευτικών συγκροτημάτων μέσα από τους δρόμους και τις πλατείες της παλιάς πόλης, καταχειροκροτούμενοι από τους τουρίστες και τους κατοίκους της Πράγας. Ακολούθησε σε αμφιθεατρική αίθουσα ξενοδοχείου της πόλης, η παρουσίαση των χορευτικών παραστάσεων. Ο σύλλογός μας με το μεγάλο χορευτικό τμήμα παρουσίασε χορούς Θράκης και στο τέλος το γνωστό σε όλο τον κόσμο συρτάκι. Το απόγευμα της επόμενης ημέρας, Τρίτη 24 Ιουλίου, στον ίδιο χώρο που διεξήχθη το φεστιβάλ, το εφηβικό τμήμα του συλλόγου μας παρουσίασε χορούς της Μακεδονίας, εντυπωσιάζοντας με την ζωντάνια του το κοινό, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και τα ευμενή σχόλια.

altΤο πρωί της Τετάρτης 25 Ιουλίου έφτασε η μέρα της αναχώρησης και επιστροφής στην Ελλάδα. Πρώτα όμως κάναμε ολιγόωρη στάση στην όμορφη Βουδαπέστη πρωτεύουσα της Ουγγαρία, για μια σύντομη μικρή περιήγηση στην πόλη και στις όχθες του ποταμού Δούναβη που τη διασχίζει. Δίνοντας την υπόσχεση να την επισκεφτούμε στο μέλλον ξανά διαθέτοντας περισσότερο χρόνο, το ταξίδι της επιστροφής συνεχίστηκε, όπου φτάσαμε στην Προσοτσάνη το μεσημέρι της επόμενης ημέρας, με τις αποσκευές μας γεμάτες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις. Άλλη μια επιτυχημένη διεθνή αποστολή του Συλλόγου έφτανε στο τέλος της. Ευχαριστούμε το χοροδιδάσκαλό μας Γιώργο Τσακμάκη για την άψογη εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων, τους μουσικούς μας που ξεσήκωσαν το κοινό, τους οδηγούς για την υπομονή τους και την ασφαλή οδήγηση, καθώς και όλους όσους συμμετείχαν στην αποστολή.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook