Greek Albanian Bulgarian Czech Dutch English Estonian Finnish French German Icelandic Irish Italian Norwegian Portuguese Russian Slovenian Spanish Swedish Turkish
Εφημερίδα ΗΩΣ
Είσοδος μελών



  

Επισκέπτες
Έχουμε 31 επισκέπτες συνδεδεμένους

"Ο κύκλος της ζωής" Φαράγγι Πετρούσας 2011

altΜετά την πάροδο τεσσάρων ετών, το «Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας» με συνδιοργανωτή τον Δήμο Δράμας στα πλαίσια των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2011» πραγματοποίησαν τη «2η πολιτιστική συνάντηση με τραγούδια και χορούς της Δράμας». Πρόκειται για μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση η οποία δόθηκε το βράδυ της Κυριακής 3 Ιουλίου 2011 στο φαράγγι Πετρούσας και είχε θέμα «Ο κύκλος της ζωής». Τα θέματα που πραγματεύτηκαν, παρουσιάζονταν ως δρώμενο από τους πολιτιστικούς συλλόγους που απαρτίζουν το «Κέντρο» και ακολουθούσαν χοροί από τα χορευτικά τμήματά τους υπό τη συνοδεία των παραδοσιακών τοπικών μουσικών οργάνων (γκάιντας, μακεδονικής λύρας και νταχαρέ) των ορχηστρών τους.

Οι θεματικές ενότητες ήταν οι εξής: 1) Η γέννηση ενός παιδιού με την παρασκευή και το μοίρασμα της σκουρόπιτας όπως γινόταν στην Πετρούσα. 2) Το μυστήριο της βάπτισης και ο τρόπος που μάθαινε η μάνα το όνομα του παιδιού στην Καλή Βρύση. 3) Το νανούρισμα του μωρού στο Παγονέρι με τη συνδρομή της Παναγιώτας Κηπουρού που συγκίνησε με τη φωνή της. 4) Το ξέγνοιαστο παιγνίδι των παιδιών που μεγαλώνοντας κοινωνικοποιούνται όπως αυτό γινότανε στα σοκάκια και στις αλάνες του Μοναστηρακίου. 5) Μια από τις συνήθειες της παλιάς εποχής στον Ξηροπόταμο ήταν το «νυχτέρι», όπου προσκαλούσαν το βράδυ στο σπίτι φίλους και συγγενείς, για να κεντήσουν όλοι μαζί την προίκα του κοριτσιού ή να βοηθήσουν σε κάποια χειρονακτική εργασία. 6) Η «κούνια» είναι ένα έθιμο του Βώλακα που πραγματοποιούνταν κυρίως την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου και αποτελούσε ευκαιρία για να παίξουν αλλά και να ερωτοτροπήσουν οι νεαροί και οι νεαρές. 7) Η σκληρή βιοπάλη της ενηλικίωσης, εστιάζοντας στην καπνοκαλλιέργεια που αποτελούσε κάποτε την καθολική σχεδόν απασχόληση των κατοίκων της Προσοτσάνης κάνοντας μάλιστα ξακουστό το όνομά της μέσα από την ποικιλία καπνού «Μπασή-Μπαγλή». Τρεις κυρίες πρώην καπνοπαραγωγοί (Μελενεκλή Κατίνα, Αβραάμ Χρυσούλα και Χάρταλη Μαριάνθη) «μπούρλιασαν» καπνό επί σκηνής. 8) Τέλος, οι παππούδες και οι γιαγιάδες των Πύργων, εξιστόρησαν τις αναμνήσεις τους αλλά και τη σοφία που αποκόμισαν από τη ζωή που έζησαν, μεταλαμπαδεύοντας στα εγγόνια τους με τη μορφή παραμυθιών.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος και ο δήμαρχος Δράμας κ. Χαρακίδης Κυριάκος, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους ο περιφερειακός σύμβουλος Ματζιάρης Αντώνης, ο αντιδήμαρχος Προσοτσάνης Τερνεκτσής Ιωάννης, εκπρόσωποι αρχών, φορέων και συλλόγων. Το πολυπληθές κοινό που κατέκλεισε τις κερκίδες του θεάτρου, απόλαυσε αλλά και καταχειροκρότησε τους μουσικούς και χορευτές όλων των παραπάνω συλλόγων. Στο τέλος της παράστασης, χορευτές και κοινό, χόρεψαν μαζί μακεδονικούς σκοπούς σε μια πανδαισία χρωμάτων από τις τοπικές δραμινές φορεσιές.

 
Που βρίσκεται η Προσοτσάνη
greece_brown_glass

alt
Αποκτήστε το βιβλίο "Η Προσοτσάνη και η ιστορία της"
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

Kodikas_Prosotsanis_02

Αποκτήστε το Βιβλίο Σπαράγματα του Κώδικα Προσοτσάνης
Τηλ. παραγγελίας: 2522023480

stamps

Συλλεκτικά γραμματόσημα του Συλλόγου

youtubelogo
κλικ εδώ για video


facebook